جمعه، بيست و هشتم اسفند ١٣٨٨- نوزدهم مارس ٢٠١٠


وزیر خارجه بریتانیا نوروز را تبریک گفت

دیوید میلیبند، وزیر خارجه بریتانیا، امروز در پیامی عید نوروز را تبریک گفت. آقای میلیبند گفت برای همه کسانیکه این عید کهن را جشن می گیرند، آرزوی سلامتی ، شادی و کامیابی می کند. او افزود بسیاری از ایرانی – بریتانیایی ها نیز این عید را جشن می گیرند و تعطیلات را با خانواده و بستگانشان در بریتانیا یا ایران می گذرانند. ارتباطات شخصی میان دو کشور محکم و پا برجاست. اگرچه سال گذشته برای بسیاری از ایرانیان سالی دشوار بود اما نوروز، سرآغاز سال جدیدی است و او امیدوار است مردم ایران در سالی که در پیش است، به امیدها و خواست هایشان برسند و بتوانند آنچه را که می خواهند آزادنه بیان کنند. دیوید میلیبند در پایان بفارسی افزوده: نووز خوبی داشته باشید.


با تایید حکم یکسال زندان حسین مرعشی او بازداشت و زندانی شد

دادگاه تجدید نظر، حکم یک سال زندان حسین مرعشی، رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگی در دولت محمد خاتمی و سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی، را تایید کرد. در پی تایید این حکم، آقای مرعشی بازداشت و روانه زندان شد. حسین مرعشی همچنین به شش سال محرومیت از فعالیت های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی محکوم شده است. حسین مرعشی از نزدیکان اکبر هاشمی رفسنجانی است و حزب کارگزاران سازندگی در انتخابات ریاست جمهوری خرداد ماه از میرحسین موسوی حمایت کرد


یهودیان ایرانی، پای ثابت نوروز در اسرائیل

يهوديان ايرانی در اسرائيل با برگزاری جشن هائی به استقبال نوروز و عيد پسح شتافته اند و همزمان با آن، کنسرت هائی نيز برای شادی بخشی به جشن های يهوديان ايرانی درحال برگزاری است.

يهوديان ايرانی مقيم اسرائيل که شمار جامعه خود را حتی گاه بيش از ۲۰۰ هزار نفرنيز برآورد می کنند، جشن های نوروز ايرانی را که امسال با جشن پسح (عيد فطير يهوديان) نيز تا حدی همزمان شده، بويژه در مرکز اسرائيل برگزار می کنند.

جشن فطير يهوديان ايرانی از اول آوريل، دوازدهم فروردين آغاز می شود، و لذا يهوديان ايرانی با احتساب عيد نوروز، سه هفته جشن دربرابر خود دارند.

سازمان های يهوديان ايرانی و برخی از فعالان جامعه يهوديان ايرانی مقيم اسرائيل جشن های نوروزی را در سالن هائی در شهرهائی که يهوديان ايرانی الاصل بيشتر در آن زندگی می کنند، برگزار می کنند.

اين آئين ها معمولا با شعرخوانی شاعران به زبان فارسی، اجرای موسيقی ايرانی و نيز غذاهای ايرانی همراه است.

اما ديدن پرچم های اسرائيل و ايران در کنار يکديگر دراين آئين ها، جذبه ای خاص دارد. پرچمی که دراين مراسم به نشانه ايران به اهتزازدرمی آيد، پرچمی است با نشان شير و خورشيد.

يهوديان ايرانی در اسرائيل با بدست گرفتن پرچم های ايران و اسرائيل در کنار يکديگر، به ياد ايران اشک می ريزند و حسرت ديدن زادگاه خود يا زادگاه والدين خود را دارند.

جمهوری اسلامی ايران در ۳۱ سال موجوديت خود، همواره پرچم اسرائيل را به آتش کشيده و پايمال شدن پرچم اسرائيل در خيابان های ايران و مدارس، يک امر عادی درنظام جمهوری اسلامی بوده است.

اصولا آشنائی يهوديان سی ساله به پائين در اسرائيل با آئين های نوروزی و برخی مناسبت های ديگر ايرانی و نيز آشنائی شان با موسيقی ايرانی و هنرمندان ايرانی غرب و درون ايران، صرفا از مشاهده برنامه های تلويزيونی ماهواره ای فارسی زبان ناشی می شود.

کانال های تلويزيونی فارسی زبان برای اين خانواده ها کاملا تازگی دارد زيرا آنها درگذشته کمترين آشنائی را با رسانه های فارسی زبان خارج داشتند. اما اکنون پخش مرتب کانال هائی که تازه ترين ترانه های هنرمندان ايرانی را پخش می کند، موجب ايجاد علاقه جدی در ميان فرزندان خانواده هائی شده که خود دراسرائيل بدنيا آمده اند و درگذشته هيچ نوع ارتباط و آشنائی با فرهنگ و هنر ايرانی نداشتند.

اين برنامه های تلويزيونی، علاقه يهوديان ايرانی الاصلی را نيز که بخاطر سياست های حاکم بر جمهوری اسلامی ايران، ناچار به جلای زادگاه خود شده اند، به رخدادهای سياسی ايران يک باره بيشتر کرده است.

در سال های اخير اکثر اين خانواده ها در اسرائيل برفراز خانه های خود بشقاب های ماهواره ای نصب کرده اند و دهها تکنيسين ايرانی الاصل شغل پرطرفدار نصب آنتن های ماهواره ای را دنبال می کنند.

برنامه های اين کانال ها از غرب به شماری از فعالان جوان ايرانی الاصل در اسرائيل نيز الگو داده تا آنها نيز برنامه های اينترنتی پخش موسيقی ايرانی برای مخاطبان خود در اسرائيل براه بيندازند، و با اين کار نيز به برگزاری کنسرت های خوانندگان ايرانی مقيم غرب، در اسرائيل هم رونق زيادی بدهند.

در هفته های اخير شماری از خوانندگان «نسبتا جديد سال های اخير» برای يهوديان ايرانی اسرائيل کنسرت برگزار کردند اما شهره و شهرام صولتی، ستار، معين و اميد شماری از خوانندگانی هستند که بطور دائمی در کنسرت های يهوديان ايرانی در اسرائيل شرکت می کنند.

شمار يهوديان در ايران تا قبل از انقلاب اسلامی رسما ۱۲۰ هزار نفر اعلام می شد اما پروفسور امنون نتصر، رئيس بخش مطالعات ايرانی در دانشگاه عبری اورشليم، که مطالعات گسترده ای در مورد يهوديان ايرانی داشت، اين رقم را کمتر از نود هزار نفر می دانست.

اکثر يهوديان ايرانی در اوائل انقلاب از ايران رفتند و اکثرا مقيم آمريکا شدند. جامعه يهوديان ايرانی در آمريکا اکنون يکی از منسجم ترين گروه های ايرانيان در ايالات متحده است.

شمار يهوديان ايرانی که در ۳۱ سال اخير به اسرائيل رفته اند، از سی هزار نفر کمتر بوده اما يهوديان ايرانی در بيان شمار افراد جامعه خود در اسرائيل، چند نسل پيشين را نيز که به اين کشور مهاجرت می کردند، به حساب می آورند.

يکی از مشهورترين چهره های «نسل های پيشين»، شائول موفاز، وزير دفاع پيشين اسرائيل است که نامزد نخست وزيری اين کشور نيز بود. آقای موفاز که نام اصلی اش در زادگاهش؛ تهران، شهرام بوده است، و ۵۵ سال پيش در سنين طفوليت با خانواده خود به اسرائيل رفته بود، همچنان پای ثابتی در جشن های ايرانيان يهودی اسرائيل است.


عفو بین‌الملل: چند کشور اتحادیه اروپا آلات شکنجه می‌فروشند


سازمان عفو بین‌الملل که مقر آن در لندن است می‌گوید برخی از کشورهای اتحادیه اروپا به چند کشور خارجی که به بدرفتاری با زندانیان معروف‌اند آلات و وسایل شکنجه می‌فروشند.

بنا بر گزارش تازه‌ای که این سازمان مدافع حقوق بشر به همراه بنیاد تحقیقاتی امگا تهیه کرده است، چند شرکت در دو کشور جمهوری چک و آلمان در زمره فروشندگان این آلات قرار دارند.

عفو بین‌الملل می‌گوید این آلات و وسایل شکنجه ساخت اروپا به دست‌کم ۹ کشوری فروخته می‌شود که استفاده از چنین وسایلی برای شکنجه در آنها به اثبات رسیده است.


خودداری جمهوری چک از فروش اسپری فلفل به ایران

به گفته سازمان عفو بین‌الملل، صادرات این وسایل به‌رغم وجود قانونی در اتحادیه اروپا مصوب سال ۲۰۰۶ ادامه یافته است که بنا بر آن تجارت بین‌المللی وسایل امنیتی و پلیسی «برای شکنجه یا بدرفتاری» منع شده است.

مایک لوئیس، پژوهشگر سازمان عفو بین‌الملل، در گفت‌وگو با رادیوفردا اجرای این قانون را بسیار دشوار می‌خواند.

مایک لوئیس گفت:‌«با وجود این قانون، کشورهای اتحادیه اروپا به طور یکپارچه به تعهدات خود تحت این قانون عمل نکرده‌اند. برای نمونه، یکی از مواردی که تحت این قانون باید به انجام برسد‌ شفاف‌سازی بیشتر در تجارت این کالاهاست. با این وجود تنها هفت کشور از ۲۷ عضو اتحادیه اروپا صادرات این گونه وسایل را علنا گزارش کرده‌اند.»

برخی از آلات و وسایل شکنجه موجود برای صادرات عبارت‌اند از آویزهای دیواری، شست‌بندها یا انگشت‌بندهای آهنی، باتوم‌های میخ‌دار و کتف‌بندها و دست‌بندهایی با شوک برقی به قدرت ۵۰ هزار ولت.

سازمان عفو بین‌الملل که این گزارش را مشترکا با بنیاد تحقیقاتی امگا تنظیم کرده است از کمیسیون اروپا خواسته است تا «پیچ‌های قانونی» موجود در قانون سال ۲۰۰۶ را رفع کند و از کشورهای عضو اتحادیه اروپا خواستار اجرای بهتر این قانون شده است.

مایکل کرولی، پژوهشگر بنیاد امگا، می‌گوید زمان آن فرا رسیده است که اتحادیه اروپا حرف را به عمل تبدیل کند.

به گفته آقای کرولی، اتحادیه اروپا باید کنترلی موثر بر تجارت کشورهای اروپایی در زمینه وسایل امنیتی و پلیسی اعمال و تضمین کند تا چنین وسایلی به بخشی از اسباب کار شکنجه‌گران تبدیل نشوند.

به گفته سازمان عفو بین‌الملل، بین سال‌های ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۹، جمهوری چک برای آلاتی چون دست‌بند یا پابند، وسایل شوک الکتریکی و اسپری‌های فلفل و مواد شیمیایی برای فروش به شش کشور جواز صدور صادر کرده است. این سازمان حقوق بشری می‌گوید در تمام این شش کشور قبلا پلیس و نیروهای امنیتی از چنین وسایلی برای شکنجه استفاده کرده‌اند.

به گفته مایک لوئیس، پژوهشگر عفو بین‌الملل، این کشورها عبارت‌اند از گرجستان، مولداوی، مغولستان، پاکستان، سنگال و کامرون.

همچنین در این گزارش آمده است که عرضه‌کنندگان این وسایل در اسپانیا و ایتالیا فروش دست‌بند و کتف‌بند الکتریکی با شوک پنجاه هزار ولت را برای استفاده در مورد زندانیان تبلیغ کرده‌اند.


مذاکره پنهانی برای آزادی ایرانی - آمریکایی زندانی در ایران

شبکه خبری سی‌ان‌ان گزارش می‌دهد که یک وکیل آمریکایی برای آزادی یک شهروند ایرانی – آمریکایی که دو سال پیش در ایران دستگیر شده است مدتی است که به طور پنهانی با مقامات دولت ایران در مذاکره بوده است.

به گفته وکیل مدافع رضا تقوی، آقای تقوی تاجر بازنشسته ساکن کالیفرنیاست که در ماه مه سال ۲۰۰۸ در ایران بازداشت شده و از آن زمان تاکنون در زندان اوین زندانی است.

پیر پروسپر، وکیل مدافع آقای تقوی، به سی‌ان‌ان گفت که وی از ماه سپتامبر سال ۲۰۰۹ مذاکره با مقامات دولت ایران را آغاز کرده و در دسامبر سال گذشته نیز برای تقاضای آزادی موکلش به تهران سفر کرده است.

سی‌ان‌ان می‌نویسد که رضا تقوی در این مدت هنوز دادگاهی نشده است، ولی ظاهرا اتهامی که مقامات ایران علیه وی اعلام کرده‌اند همکاری با گروه‌های مخالف دولت جمهوری اسلامی است. به گفته وکیل مدافع آقای تقوی، او که ۷۱ سال دارد قبلا بارها برای دیدار با خانواده و دوستان خود به ایران سفر کرده و هیچ مشکلی برای او ایجاد نشده بود.

رضا تقوی در ماه آوریل ۲۰۰۸ همراه با همسرش به تهران رفت. قبل از رفتن به ایران یکی از آشنایان از وی درخواست کرد که مبلغ ۲۰۰ دلار را به دوستی در تهران برساند. به گفته وکیل مدافع وی، ظاهرا همین مسئله برای او دردسرآفرین شده است.

سی‌ان‌ان سپس به نقل از وکیل مدافع آقای تقوی می‌نویسد که او فرد دریافت‌کننده این مبلغ را نمی‌شناخته است. دو هفته پس از تحویل این پول او توسط ماموران دولتی و به جرم همکاری با یک گروه مخالف دولت به نام «تندر» بازداشت می‌شود.

گروه «تندر» که طرفدار بازگرداندن رژیم سلطنتی در ایران است مسئولیت بمب‌گذاری روز ۱۲ آوریل سال ۲۰۰۸ در مسجد سیدالشهدا شهر شیراز را برعهده گرفته است. وکیل مدافع آقای تقوی از عنوان کردن نام فرد دریافت کننده پول که او نیز بازداشت و محکوم شده است امتناع کرد.

به گفته لیلا، دختر رضا تقوی، این خانواده قبل از انقلاب در ایران به آمریکا مهاجرت کرده و در کالیفرنیا ساکن شده‌اند. آقای تقوی به همت خود زبان انگلیسی را فرا گرفت و بعدها یک موسسه تولید بازی‌های کامپیوتری تاسیس کرد که حدود ده سال پیش و به هنگام بازنشستگی آن را به پسر خود سپرد.

سی‌ان‌ان در ادامه می‌نویسد که خانواده رضا تقوی بیش از یک سال در مورد بازداشت او سکوت کرده و نگران بودند که با دخالت دولت آمریکا در این ماجرا پرونده آقای تقوی سیاسی و بنابراین پیچیده‌تر شود. لیلا تقوی می‌گوید: «ما نمی‌دانستیم که بازداشت او این قدر طولانی می‌شود و در عین حال از سیستم موجود در ایران می‌ترسیدیم. ولی هیچ گاه در بی‌گناهی او شک نداشتیم.»

در ماه سپتامبر سال ۲۰۰۹ پس از آن که هیچ تغییری در پرونده آقای تقوی ایجاد نشد خانواده وی پیر پروسپر وکیل را استخدام کردند تا ضمن تماس با وزارت خارجه آمریکا نوعی گفت‌وگو را با دولت ایران آغاز کند. پیر پروسپر می‌گوید که او در گام اول خواستار بازدید کنسول سفارتخانه سوئیس از زندان شده، اما دولت ایران با این درخواست مخالفت کرده، چون تابعیت دوگانه برای ایرانیان شهروند آمریکا را به رسمیت نمی‌شناسد.

دولت‌های ایران و آمریکا مناسبات رسمی ندارند و سفارت سوئیس در تهران به عنوان حافظ منافع آمریکا در تهران عمل می‌کند.

مارک ترنر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در این باره به سی‌ان‌ان گفت : «ما معتقدیم که آقای تقوی همراه با سایر آمریکایی‌هایی که در ایران بازداشت هستند براساس موازین بشردوستانه باید آزاد شوند.»

یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا که با پیر پروسپر، وکیل رضا تقوی، ملاقات کرده است می‌گوید کمبود اطلاعات در مورد پرونده وی باعث شده که دولت آمریکا نتواند در مورد او فعالیت زیادی داشته باشد.

سی‌ان‌ان یادآوری می‌کند که رضا تقوی یکی از چندین نفر تبعه آمریکاست که در ایران زندانی هستند. سه کوه‌نورد آمریکایی به نام‌های جاش فاتال، شین باوئر و سارا شورد در ۳۱ ژوئیه ۲۰۰۹ دستگیر شدند. به گفته خانواده‌های این سه نفر، این افراد به طور تصادفی از نوار مرزی ایران و عراق که به خوبی مشخص نشده است عبور کرده و وارد خاک ایران شده‌اند. در حال حاضر آنها به اتهام جاسوسی در ایران در زندان هستند.

سی‌ان‌ان در ادامه بررسی وضعیت آمریکایی‌های زندانی در ایران می‌نویسد که رابرت لوینسون، مامور سابق اف‌بی‌آی، نیز حدود سه سال پیش در ایران ناپدید شده و دولت آمریکا اطلاع چندانی از سرنوشت وی ندارد.

وکیل خانواده تقوی می‌گوید در آغاز کار با نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک تماس گرفته و در پی ملاقاتی با نماینده دائمی ایران، وی تماس با وزارت خارجه ایران را میسر کرده است. پس از ماه‌ها تماس هفتگی با کارمندان وزارت خارجه ایران در نیویورک و تهران پیر پروسپر در ماه دسامبر سال گذشته برای گفت‌وگو در مورد پرونده رضا تقوی به تهران رفت.

به نوشته سی‌ان‌ان، در ملاقات‌های آقای پروسپر در تهران با مقامات ایرانی آنها دیدگاه‌های خود در مورد پرونده رضا تقوی را در میان گذاشته، ولی تاکید کرده‌اند که تحقیقات در این زمینه هنوز ادامه دارد. به گفته پیر پروسپر، «اتهامات و جرائم در این پرونده هنوز کاملا مشخص نیست.»

پیر پروسپر در این سفر نتوانست با رضا تقوی موکل خود دیدار کند، اما مقامات ایران او را به ملاقات قربانیان بمب‌گذاری مسجد شیراز بردند تا به وی نشان دهند که «حملات تروریستی که حکومت ایران با آن مواجه است» از خارج از کشور حمایت مالی می‌شوند.

سی‌ان‌ان در ادامه می‌نویسد که مشخص نیست که چرا دولت ایران پیر پروسپر را به تهران دعوت کرده است. وی در زمان دولت جرج بوش به عنوان نماینده دولت آمریکا در پرونده‌های مربوط به جنایات جنگی و به عنوان یکی از دادستان‌های پرونده نسل‌کشی روآندا در دادگاه بین‌المللی لاهه انجام وظیفه کرده است.

پیر پروسپر می‌گوید در جریان ملاقات او با مقامات ایرانی جز پرونده رضا تقوی و بمب‌گذاری توسط گروه «تندر» هیچ موضوع دیگری که به مناسبات ایران و آمریکا مربوط باشد از جمله بحران هسته‌ای یا پیشنهاد دولت اوباما برای تماس با ایران مطرح نشده است.

سی‌ان‌ان در ادامه این گزارش می‌نویسد که خانواده تقوی همچنان تاکید می‌کنند که رضا تقوی بی‌گناه است و هیچ گاه در فعالیت‌های سیاسی مخالف حکومت ایران شرکت نداشته است.

پیر پروسپر به این نکته اشاره می‌کند که به خاطر ملاقات نکردن با موکل خود، عدم امکان جمع‌آوری اطلاعات و پرس‌وجو در ایران و به دلیل عدم تسلط وکلای ایرانی آقای تقوی به زبان انگلیسی وی در سفر خود به تهران نتوانسته است اطلاعات جدیدی در مورد این پرونده کسب کند.

اما براساس مکالمات خود با اعضای خانواده آقای تقوی و با تکیه به تجارب و غریزه حرفه‌ای خود معتقد است که رضا تقوی بی‌گناه است و تنها جرم وی تماس با مجرمین احتمالی در این پرونده است.

پیر پروسپر به عنوان دادستانی باسابقه معتقد است که اگر دولت ایران شواهد و مدارک محکمی علیه آقای تقوی داشت بدون شک تاکنون او را محاکمه کرده بود. او درخواست آزادی رضا تقوی را براساس موازین بشردوستانه مطرح کرده است.

به گفته اعضای خانواده وی، رضا تقوی مبتلا به بیماری دیابت است و دو سال زندان سلامتی وی را به خطر انداخته است.

لیلا تقوی سال گذشته به ایران سفر کرد و به وی اجازه داده شد که برای مدت کوتاهی با پدر خود در زندان ملاقات کند. او می‌گوید: «من او را از پشت پنجره دیدم. واقعا شرایط سختی است که آدم پدر بی‌گناه خود را از پشت پنجره ببیند.»

لیلا همچنین در هفته گذشته توانست تلفنی با پدرش صحبت کند و می‌گوید او به نظر خسته و کلافه می‌آمد. لیلا می‌افزاید: «بزرگ‌ترین امید من این است که این پیام به گوش مردم برسد و شاید یک نفر بتواند کاری بکند. نه تنها برای پدر من، بلکه برای تمام خانواده‌هایی که سعی می‌کنند عزیزان خود را در ایران آزاد کنند.»


انتقاد از وضعيت حقوق بشر ايران در گزارش وزارت خارجه بريتانيا

وزارت خارجه بريتانيا در گزارش سالانه خود به وضعيت حقوق بشر کشورهای مختلف پرداخته و به شدت از وخيم شدن وضعيت حقوق بشر در ايران ابراز نگرانی کرده است.

در مقدمه اين گزارش اشاره می شود که سال ۲۰۰۹ از نظر عملکرد حکومت ايران در زمينه حقوق بشر سال تيره ای بود و آن را به خوبی می توان در سرکوب مخالفان و معترضان در ناآرامی های پس از انتخابات رياست جمهوری مشاهده کرد. البته مسئله حقوق بشر در ايران سالهاست که موجب نگرانی و انتقاد جوامع داخلی و بين المللی حقوق بشر بوده است. اما حوادث پس از انتخابات اين نگرانی ها را برجسته تر کرده و به شکل مشخص تری عدم تعهد حکومت ايران به موازين حقوق بشر را نشان می دهد.

در ادامه گزارش وزارت خارجه بريتانيا گفته می شود که مردم ايران برای دستيابی به موازين حقوق بشر و آزادی به مبارزه خود ادامه می دهند و جامعه بين المللی موظف است از فعاليت مدافعان حقوق بشر حمايت کرده و در موارد نقض اين موازين به آن اعتراض کنند.

حکومت ايران از جمله امضا کنندگان موازين بين المللی حقوق بشر است ولی در موارد متعدد از جمله مجازات نوجوانان عملکرد ايران با اين ميثاق ها در تناقض است. در عين حال ايران با نهادهای بين المللی مدافع حقوق بشر از جمله سازمان ملل متحد همکاری نکرده است.

حوادث پس از انتخابات

گزارش سالانه وزارت خارجه بريتانيا حوادث پس از انتخابات را نمونه مهمی از عملکرد حکومت ايران در زمينه حقوق بشر می داند. اين گزارش به سرکوب خشن تظاهرات مسالمت آميز مردم ، مرگ چند ده نفر و دستگيری چند صد نفر اشاره کرده و می افزايد نهادهای مستقل و مدافعين حقوق بشر اسناد و مدارک متعددی را در مورد شکنجه و بدرفتاری با زندانيان جمع آوری کرده اند.نحوه برگزاری دادگاه بازداشت شدگان نيز يکی ديگر از نمونه های نقض حقوق شهروندان است. در اين گزارش به اسناد مربوط به شکنجه و مرگ زندانيان در بازداشتگاه کهريزک و ضرب و شتم و اعمال فشار روحی و جسمی برای گرفتن اعتراف اشاره می شود.

اين گزارش قيد می کند که به دليل بازداشت گسترده کارکنان رسانه های مستقل و فعالين حقوق بشر و همينطور به خاطر اخراج رسانه ها و خبرنگاران خارجی از ايران ابعاد دقيق نقض حقوق بشر را در سال گذشته نمی توان مشخص کرد.وزارت خارجه بريتانيا دربخش ديگری از اين گزارش می افزايد که نگرانی اين کشور در مورد وضعيت حقوق بشر در ايران مثل گذشته بسيار جدی است و در همکاری با اعضای اتحاديه اروپا و از طريق نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد سعی شده است در واکنش به اين وضعيت اقدامات موثر و عاجلی صورت بگيرد.

مجازات مرگ

بنابر گزارش وزارت خارجه بريتانيا تعداد اجرای مجازات مرگ در ايران از سال ۲۰۰۴ مرتب رو به افزايش بوده و از اين نظر کشور ايران به نسبت تعداد جمعيت خود در صدر فهرست مجريان مجازات مرگ قرار دارد. آمارها نشان می دهد که حدود ۳۱۸ نفر در سال ۲۰۰۹ اعدام شده اند و از اين تعداد حدود صد نفر در هفته های پس از ناآرامی مربوط به انتخابات رياست جمهوری مجازات شده اند.

وزارت خارجه بريتانيا می افزايد نگران نحوه برگزاری دادگاه و رعايت قانون و انصاف در پرونده محکومان به مجازات مرگ است. همچنی به شيوه اجرای مجازات در ملا عام و در مواردی اجرای حکم سنگسار اشاره شده و سپس بر موضوع مجازات مرگ برای نوجوانان تاکيد می شود. اين گزارش با اشاره به فشار جامعه بين المللی در اين زمينه می نويسد اجرای مجازات مرگ برای برخی از نوجوانان بزهکار فعلا به تاخير افتاده ولی سرنوشت تمامی ۱۳۰ نوجوانی که در زندان های ايران درانتظار مجازات مرگ هستند هنوز نامعلوم و خطرناک است.

حقوق زنان

وزارت خارجه بريتانيا با تکيه به گزارش سالانه مجمع جهانی اقتصاد در زمينه برابری جنسی می نویسد که از نظر بی عدالتی بين زنان و مردان ايران در سال ۲۰۰۹ از مقام ۱۱۶ به مقام ۱۲۸ اين جدول سقوط کرده است. اين گزارش با اشاره به مواردی مثل آموزش ، اشتغال و قوانين خانواده می نویسد بسياری از مقررات عليه زنان تبعيض آميز است .

با اين همه جنبش برابری طلبی زنان ايران در سالهای اخير فعاليت خود را افزايش داده ودر حوادث مربوط به انتخابات حضوری فعال داشت.اين گزارش به کمپين يک ميليون امضا اشاره کرده و سپس می افزايد که فعالان جنبش زنان يکی از اهداف اصلی سرکوب حکومت در سال گذشته بوده است.

اقليت های قومی و دينی

گزارش وزارت خارجه بريتانيا به ادامه تبعيض و سرکوب اقليت های دينی از جمله محدوديت در محيط کار و آموزش اشاره کرده و می نويسد در سال ۲۰۰۹ نيز پيروان بهائيت و در مواردی مسلمانانی که به مسيحيت گرويده اند بازداشت شده و با وجود اعتراض های بی نالمللی اين فشارها ادامه دارد.

در اين گزارش به تبعيض عليه اهل سنت که عمدتا ساکن مناطق مرزی ايران مثل کردستان ، بلوچستان و خوزستان هستند اشاره می شود. در پی ناآرامی های مربوط به انتخابات تعداد زيادی از زندانيان در کردستان و بلوچستان اعدام شده اند. دولت ايران معمولا از چنين روشی برای ايجاد فضای رعب و وحشت در ميان اقليت های قومی استفاده می کند. هنوز هم تعداد زيادی از شهروندان متعلق به اقليت های قومی به اتهام تروريسم ، خيانت و اقدام عليه امنيت ملی در زندان هستند.

آزادی بيان

در اين بخش از گزارش وزارت خارجه بريتانيا با تکيه بر آمار نهادهای مدافع آزادی بيان تاکيد می شود که ايران بزرگترين زندان خبرنگاران و کارکنان رسانه هاست. در سال ۲۰۰۹ بازداشت اين گروه به شدت افزايش يافت و دولت ايران به شکل آشکاری تعدهدات بين المللی خود در به رسميت شناختن حق آزادی بيان را نقض کرد.

پس از حوادث مربوط به انتخابات دستگاه قضايی ايران با طرح مقررات جديد و سختگيرانه ای می کوشد فعاليت رسانه ها ، کار خبرنگاران و فعاليت در زمينه رسانه های اينترنتی را بيش از پيش محدود و کنترل نمايد.

در بخش پايانی گزارش وزارت خارجه بريتانيا گفته می شود که با وجود تمامی اين فشارها هنوز دريچه يی از اميد وجود دارد . جمعيت جوان ايران از نظر سياسی بسيار کنجکاو و از نظر تکنولوژی ارتباطی بسيار فعال و هوشمندانه عمل می کند . علاوه بر استفاده از وب سايت های بين المللی مثل تويتر و فيس بوک بيش از ۱۰۰ هزار وب لاگ به زبان فارسی در حال فعاليت هستند و رسانه های برون مرزی از جمله آعاز کار برنامه های فارسی بی بی سی نقش مهمی در انعکاس و گردش اطلاعا ت در ايران ايفا می کند.


انتقاد محمد خاتمی از دستگاه قضایی ایران

محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران از برخورد دستگاه قضایی این کشور انتقاد کرد و وجود یک جریان تند در این کشور را خطرناک توصیف کرد.

آقای خاتمی روز سه شنبه ۲۵ اسفند (۱۶ مارس) در جمع اعضای شورای مرکزی انجمن های اسلامی استادان دانشگاه های تهران گفت که از قوه قضائیه برخورد با منطق و طبق قانون اساسی و آیین دادرسی را توقع دارد.

او در این باره گفت :"چگونه است که افرادی با اتهاماتی سست به سختی مورد برخورد واقع می شوند ولی جریانات منحرف آزادانه به همه کس و همه چیز؛به مراجع تقلید، به عالمان وارسته، به شخصیت های انقلابی و با سابقه و هرکس که نمی پسندند بدترین اهانت ها و برخورد ها را می کنند ولی کسی کاری به کارشان ندارد؟"

او در بخش دیگر سخنانش از "باز بودن راه ها برای گروهی که با کمال بی باکی مخالفان اندیشه شان را به انواع اتهامات متهم می کنند،" ابراز تاسف کرد.

آقای خاتمی اینکه همه آنچه را که مورد احترام جامعه است به نفع جریان فکری و رفتاری انحرافی مصادره شود و همه جریان های دیگر منکوب و مطرود شوند را امری خطرناک توصیف کرد.

محمد خاتمی در ادامه سخنانش گفت که انتظار داشته که در آستانه عید فضای ناسالم حاکم عوض شود و زندانیان آزاد شوند و احزاب و گروه ها بتوانند کارشان را در چارچوب انجام دهند و مسئولیتش را هم بپذیرند.

آقای خاتمی همچنین گفت که جامعه ایران در حال حاضر از لحاظ مدیریتی اقتصادی، روابط خارجی و مسائل امنیتی مشکلات فراوان دارد و "به جای اینکه اندیشه ها آزاد باشد و اینها را نقد کند، با ایجاد مرزبندی های تصنعی و توهمی زمینه گسست و بدبینی را فراهم آورده اند."

محمد خاتمی اوایل بهمن ماه گذشته طور تلویحی از آیت الله خامنه ای رهبر ایران خواسته بود "رهبر همه ایرانیان باشد."

مهدی کروبی، از رهبران معترض در ایران نیز در سخنانی که سه شنبه ۲۵ اسفند (۱۶ مارس) و در آستانه سال جدید در ایران گفت که عنصر جمهوریت در جمهوری اسلامی "دچار استبداد زدگی شده" و افزوده است که "انتخابات این چنین بی خاصیت شده و فقط اسم و تشریفاتی از آن باقی مانده آنهم با دخالت های متعدد و اعمال نفوذ فراوان از جانب برخی افراد."

میرحسین موسوی هم در سخنانی که یک روز پیشتر منتشر شد از نیاز به تلاش برای راضی کردن گروه های مختلف مردم، به خصوص قشر مذهبی جامعه در مورد اهداف جنبش سبز که به گفته او "آزادی و بهروزی و سعادت و پیشرفت مردم" را می خواهد سخن گفت.

او سال آینده را سال "استقامت بر اهداف جنبش سبز تا به نتیجه رسیدن"خوانده است.


وزیر خارجه اسراییل ، رییس جمهور برزیل ر ا تحریم کرد ؛ به خاطر ایران

آویگدور لیبرمن وزیر خارجه افراطی اسراییل که در ماه های اخیر به دلیل اقدامات تندروانه در سیاست خارجی و عدم هماهنگی با برخی سیاست های دولت نتانیاهو ، زیر ذره بین رسانه ها بوده است ، دیدار با " لوییس ایناسیو لولا داسیلوا " رییس جمهور برزیل که برای سفری رسمی در اسراییل به سر می برد را تحریم کرد .

به گزارش عصر ایران و به نقل از بی بی سی ، رسانه های اسراییلی نوشتند که لیبرمن از حضور در مراسم سخنرانی داسیلوا در کنست ( پارلمان اسراییل ) خودداری کرد و همچنین از حضور در مراسم رسمی دیدار با رییس جمهوری برزیل استنکاف کرد .

بنا بر این گزارش گفته می شود لیبرمن به دلیل عدم حضور داسیلوا در یک مکان مذهبی یهودیان در طی سفرش به اسراییل و نیز حمایت های داسیلوا از برنامه هسته ای ایران و مخالفت وی با تشدید تحریم ها و انزوای ایران ، این تصمیم را گرفته است .

رییس جمهور برزیل در نوامبر سال گذشته میلادی ( آبان امسال ) پذیرای محمود احمدی نژاد همتای ایرانی خود بود و به نظر می رسد این امر به مذاق وزیر خارجه راست گرای اسراییل چندان خوش نیامده است .

لیبرمن دبیر کل حزب راست گرای افراطی " اسراییل خانه ما " است که یکی از احزاب حاضر در دولت ائتلافی نتانیاهو محسوب می شود . این حزب مخالف سر سخت تشکیل دولت مستقل فلسطینی با پایتختی بیت المقدس است و همچنین معتقد است که باید بیش از یک میلیون عرب – اسراییلی ساکن اسراییل را بیرون راند .

پیش از این نیز لیبرمن دردسر هایی را برای دولت نتانیاهو ایجاد کرده بود که آخرین نمونه آن اقدام توهین آمیز معاون او علیه سفیر ترکیه در تل آویو بود که تبدیل به جنجالی رسانه ای شد .

همچنین برخی ناظران بر این باورند که باند افراطی لیبرمن که بر وزارت خارجه اسراییل تسلط دارند ، در تلاش است با بر هم زدن روابط اسراییل با طرف های صلح در خاورمیانه هر گونه امید رسیدن به تفاهم یا آشتی بین فلسطینیان و اسراییل را از بین ببرد .

از این رو برخی مقام های کشورهای غربی ( از جمله رییس جمهور فرانسه ) در دیدار سال گذشته خود با نخست وزیر اسراییل از او خواستند تا وزیر خارجه خود را تغییر دهد .

اخیرا اقدام اسراییل در اعلام ساخت 1600 واحد مسکونی در بیت المقدس شرقی نیز همزمان با سفر جو بایدن معاون رییس جمهور آمریکا به اسراییل ، روابط آمریکا و اسراییل را رو به سردی کشانده است به نحوی که وزیر خارجه آمریکا این اقدام اسراییل را " نواختن سیلی به گوش بایدن " تعبیر کرده است .

به گمان برخی ناظران این اقدام اسراییل نیز ممکن است "زیر سر " لیبرمن و هواداران او در دولت نتانیاهو بوده باشد .

برزیل بزرگ ترین شریک تجار ی اسراییل در آمریکای لاتین محسوب می شود و لابی صهیونیستی در برزیل یکی از فعال ترین لابی های یهودیان حامی رژیم اسراییل در جهان محسوب می شود .

رییس جمهور برزیل سفر خود به اسراییل را به عنوان " ماموریتی برای صلح " خوانده است .


سفرهای نوروزی با 71 کشته و مجروح آغاز شد

رئیس مرکز کنترل ترافیک پلیس راهور کشور اعلام کرد: از صبح امروز جمعه با آغاز سفرهای نوروزی در محورهای ارتباطی کشور، 41 فقره تصادف رخ داد که این حوادث منجر به کشته شدن 11 نفر و مجروح شدن 60 نفر از مسافران نوروزی شد.

سرهنگ حسین علیشاهی در گفتگو با مهر با بیان این مطلب افزود: توجه نکردن راننده وسیله نقلیه به جلو با 15 فقره در صدر علل وقوع حوادث جاده ای امروز کشور قرار داشت و پس از آن انحراف به چپ با 11 فقره و تخطی از سرعت مجاز با هفت مورد تصادف مهمترین عامل حوادث امروز محورهای ارتباطی کشور بودند.

وی با بیان این که جاده های ارتباطی بخشی از مناطق کشور لغزنده است و ترافیک پرترددی را در آنها شاهد هستیم، رانندگان را به رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی به ویژه توجه به جلو دعوت کرد.

رئیس مرکز کنترل ترافیک پلیس راهور کشور ادامه داد: هم اکنون بارش برف و باران در محورهای غربی کشور شامل استانهای آذربایجان غربی و شرقی قطع شده ولی سطح معابر لغزنده است و ترافیک در این محورها پرحجم ولی روان است.

وی با اشاره به این که بارش برف در شب گذشته و ساعت اولیه بامدادی امروز، موجب کندی حرکت در محورهای شمالی هراز و کندوان شده است، افزود: هم اکنون حجم ترافیک بیشتر از ظرفیت فیزیکی جاده را در این محورها شاهدیم و نیروهای راهنمایی و رانندگی در حال روان سازی این دو محور هستند.

وی اظهار داشت: همچنین محورهای فیروزکوه، آزاد راه تهران_ قم، آزاد راه تهران_کرج، کرج_ قزوین و قزوین_رشت ترافیک نیمه سنگین ولی روان دارند.

به گفته سرهنگ علیشاهی، در هر سه محور اتصالی به استان مازندران شامل کندوان، فیروزکوه و هراز و در ادامه آن محور کنارشت، ترافیک نیمه سنگین ولی روانی وجود دارد.

وی بیان داشت: اغلب محورهای خراسان رضوی به ویژه ورودی به مشهد مقدس و محورهای استان اصفهان به ویژه محورهای منتهی به شهرستان اصفهان ترافیک پرحجم، نیمه سنگین ولی روان دارند.

تصادف محور سلفچگان با هشت کشته، سنگین ترین حادثه نوروزی تاکنون

رئیس مرکز کنترل ترافیک پلیس راهور کشور از وقوع تصادفی در استان قم محور قم_ اصفهان در محدوده نیزار و سلفچگان در ساعت هفت صبح امروز خبر داد و گفت: در این سانحه راننده یک خودرو پیکان به دلیل انحراف به چپ با یک دستگاه سواری سمند برخورد کرد که این سانحه موجب کشته شدن هشت نفر و مجروح شدن سه سرنشین این خودروها شد.

وی ادامه داد: همچنین یک تصادف جرحی با پنج مجروح در استان سمنان محور شاهرود به سبزوار رخ داد که علت آن بی توجهی به جلو راننده سواری پراید بود.

سرهنگ علیشاهی با اشاره به این که در محورهای اسالم به خلخال و کندوان شب گذشته حدود 30 سانتی متر بارش برف داشتیم، افزود: هنوز در فصل زمستان هستیم و همانند ابتدای زمستان به راننده ها هشدار می دهیم که باید تجهیزات ایمنی را به همراه داشته باشند و در صورت لزوم ماموران راهنمایی و رانندگی اجازه تردد بدون این وسایل ایمنی را نخواهند داد.

وی تاکید کرد: به تمامی رانندگان توصیه می کنیم با توجه به لغزنده بودن محورهای غربی و شمالی کشور صبر و حوصله پیشه کرده و مقررات راهنمایی و رانندگی را رعایت و از رفتارهای پرخطر مانند انحراف به چپ خودداری کنند.

رئیس مرکز کنترل ترافیک پلیس راهور کشور بیان داشت: برای کاهش حوادث جاده ای و سفری ایمن، راننده ها در سفرهای طولانی مدت بعد از هر دو ساعت رانندگی توقف کوتاه مدتی در مکانی مناسب داشته باشند.


هشدار نماینده آیت الله سیستانی درباره روند اعلام نتایج انتخابات عراق

نماینده آیت الله سیستانی در خطبه های امروز نماز جمعه در کربلای معلی درباره تاخیر در اعلام نتایج انتخابات پارلمانی اخیر عراق هشدار داد.

به گزارش مهر به نقل از خبرگزاری آلمان، احمد الصافی در جمع نمازگزاران در مرقد مطهر امام حسین (ع) از کمیساریای عالی انتخابات عراق خواست که هر چه سریعتر نتایج نهایی انتخابات پارلمانی این کشور را اعلام کند.

وی خاطرنشان کرد: عجیب نیست که هر حزب سیاسی خواهان پیروزی در انتخابات باشد، اما هر چقدر روند شمارش آرا و اعلام نتایج انتخابات به تاخیر بیفتد مشکلات بیشتری به وجود خواهد آمد.

خاطرنشان می شود از زمان برگزاری انتخابات پارلمانی عراق در هفتم مارس (16 اسفند) تاکنون نتایج نهایی آن مشخص نشده است.

بنا بر اعلام کمیساریای عالی انتخابات عراق 89 درصد آرا انتخابات شمارش شده است و نتایج نهایی طی روزهای آتی اعلام خواهد شد.

تاکنون ائتلاف دولت قانون به رهبری نوری المالکی با اختلاف 40 هزار رای بر دیگر رقبای انتخاباتی خود پیشتاز است. روند کند اعلام نتایج انتخابات سبب شده است گروه های عراقی همدیگر را به دستکاری در آرا انتخابات متهم کنند.


امامی کاشانی شکایتش را از پالیزدار پس گرفت

یک منبع آگاه، از انصراف شماری از شاکیان خصوصی عباس پالیزدار خبر داد.

این منبع آگاه به «تابناک» گفت: لایحه‌ای که دلالت بر اعلام انصراف و رضایت آیت‌الله امامی کاشانی، یکی از شاکیان خصوصی از ادامه پیگیری پرونده شکایتش داشت، توسط وکیل وی، تقدیم شعبه 21دادگاه تجدیدنظر استان تهران شد.

این منبع در پاسخ به این پرسش که شاکیان این پرونده چه اشخاصی هستند و آیا باقی افراد نیز تاکنون رضایت داده‌اند یا خیر، گفت: در سال 1387 پس از تشکیل پرونده علیه پالیزدار، برخی از اشخاصی که پالیزدار در سخنرانی‌هایش اتهاماتی را به آنان وارد کرده بود، به دادسرای تهران شکایت کردند؛ از این افراد، می‌توان به آیت‌الله امامی کاشانی، آیت‌الله محمد یزدی، حمیدیزدی، آیت‌الله ناصر واعظ طبسی، آیت‌الله علم الهدی و آیت‌الله ناطق نوری اشاره کرد که در حکم محکومیت آقای پالیزدار و دیگران از این افراد به عنوان شاکیان خصوصی پرونده یاد شده است.

این منبع ادامه داد: از این تعداد تا آنجایی که بنده می‌دانم، آقای حمید یزدی (فرزند آیت‌الله محمد یزدی) پیشتر اعلام انصراف کرده و روز گذشته نیز آقای امامی کاشانی، رسما در لایحه‌ای، اعلام انصراف و رضایت کرده‌اند.

گفتنی است، پالیزدار از قضات شعبه 21 دادگاه تجدیدنظر استان تهران، دو ماه مهلت خواسته است تا رضایت دیگر شکات پرونده را نیز بگیرد.