پنجشنبه، بيست و هفتم اسفند ١٣٨٨- هجدهم مارس ٢٠١٠


تجمع دوباره خانواده ها در مقابل اوین برای آزادی بستگانشان در آستانه نوروز

صدها نفر از خانواده های زندانیان سیاسی غروب چهارشنبه در مقابل زندان اوین در تهران تجمع کردند و خواستار آزادی بستگانشان در آستانه عید نوروز شدند.
در روزهای اخیر با مرخصی شماری از زندانیان در تعطیلات نوروز موافقت شده، اما بسیاری از آنها از جمله، احمدزیدآبادی، بهمن امویی، عیسی سحرخیز، عمادالدین باقی، کیوان صمیمی، هنگامه شهیدی، شیوا نظرآهاری و عده ای دیگر از فعالان حقوق زنان و دانشجویان همچنان در زندانند. خانواده ها زندانیان سیاسی در روزهای اخیر تقریبا هر روز در مقابل زندان یا دادگاه انقلاب تهران تجمع کرده اند.
در همین حال برخی گزارش ها حاکی است که مریم ضیاء، از فعالین حقوق کودک در اعتراض به عدم رسیدگی بموقع به پرونده و آزادیش، در زندان اوین دست به اعتصاب غذا زده است.


کلینتون وارد مسکو شد؛ پرونده‌ی هسته‌ای ایران روی میز مذاکره

هيلاری کلينتون، وزير خارجه‌ی آمريکا، صبح پنجشنبه وارد مسکو شد. موضوعاتی نظير پيمان جديد کاهش تسليحات اتمی، برنامه‌ی هسته‌ای ايران و چشم‌انداز صلح در خاورميانه، به عنوان دستور کار مذاکرات طرفين، منتشر شده است.

خانم کلينتون قرار است پنجشنبه با سرگئی لاوروُف، وزير امور خارجه، و روز جمعه با ديميتری مدوديف، رئيس جمهوری روسيه ديدار و گفتگو کند.

ويليام برنز، معاون وزير خارجه‌ی آمريکا، که خانم کلينتون را در اين سفر همراهی می‌کند به خبرنگاران گفته است که دور جديد تحريم‌های احتمالی عليه ايران از جمله موضوعات مورد بحث در ديدارهای وزير خارجه‌ی آمريکا با مقام‌های روسی خواهد بود.


آمريکا خواهان همکاری چين در برخورد با مسئله‌ی هسته‌ای ايران شد

سفير آمريکا در پکن روز پنجشنبه اعلام کرد که اختلاف‌های دو کشور نبايد خلّلی در همکاری‌ در امور بين‌المللی ايجاد کند. وی موضوعاتی نظير پرونده‌ی هسته‌ای ايران و مسئله‌ی گرمايش زمين را از اهم زمينه‌های همکاری چين و آمريکا برشمرد.

جان هاتسمَن که در دانشگاه پکن سخنرانی می‌کرد، اظهار داشت: اختلاف نظرهای دو کشور «نمی‌تواند و نبايد مانع همکاری در زمينه ايجاد شغل، پرداختن به تغييرات آب‌-وـ‌هوايی و تلاش در جهت جلوگيری از دستيابی ايران به سلاح هسته‌ای شود».

آمريکا و متحدان اروپايی‌اش خواهان اعمال دور تازه‌ای از تحريم‌ها عليه ايران هستند که با مخالفت چين به عنوان عضو دارای حق وتو در شورای امنيت مواجه شده است. پکن معتقد است که پيش از تصميم در مورد دور تازه‌ای از تحريم‌ها، بايد از تمامی راه‌های ممکن ديپلماتيک برای حل مسئله‌ی هسته‌ای ايران بهره برد.

.


«زحمات متهمان کهریزک نادیده گرفته نمی‌شود»
بازداشتگاه کهریزک
ششمین دادگاه متهمان کهریزک برگزار شد. محمد مصدق، قاضی این دادگاه گفت: «برخورد قضایی با متهمان به منزله نادیده گرفتن زحمات و خدمات آنها در طول خدمتشان نیست.»!

دادگاه برای کسانی برگزار شد که متهم به قتل زندانیان از طریق شکنجه‌اند، زندانی که به همین دلیل و به دستور شخص آیت‌الله خامنه‌ای بسته شد. دادگاه رسیدگی به پرونده مسئولان این زندان تنها با پیگیری زیاد خانواده قربانیان و افشاگری‌های مهدی کروبی، از رهبران مخالفان در ایران، برگزار شد.

نام بازداشتگاه کهریزک با خبرهایی درباره بدرفتاری شدید با زندانیان برسر زبان‌ها افتاد.

در تاریخ ۵ مرداد ۱۳۸۸ آیت‌الله خامنه‌ای دستور داد این بازداشتگاه بخاطر «غیر استاندارد» بودن تعطیل شود. «غیر استاندارد» بودنی که به قتل سه نفر انجامید.

در شش جلسه‌ دادگاهی که برای رسیدگی به حوادث زندان کهریزک تشکیل شده است، خانواده‌های محسن روح الامینی، امیر جوادی فر، محمد کامرانی، سه قربانی این بازداشتگاه حضور داشتند.

علیه دوازده متهم کیفرخواست صادر شده است. دادگاه پشت درهای بسته برگزار می‌شود و خبرنگاران اجازه حضور در آن را ندارند. نه اسامی متهمان علنی شده است و نه اتهامات آن‌ها. تنها سخنان قاضی پرونده جلب توجه می‌کند که گفته است: "محاکمه چند مامور به معنای زیر سوال بردن و نادیده گرفتن زحمات نیروی انتظامی نیست و در هر جایی ممکن است افراد متخلف وجود داشته باشد."

گفته شده است که جلسه بعدی این دادگاه نیمه فروردین ماه سال آینده خواهد بود.

در بیستم دی ماه امسال گزارش کمیسیون تحقیق مجلس درباره این بازداشتگاه در صحن علنی مجلس خوانده شد و علت مرگ سه جوان که در رویدادهای پس از انتخابات دستگیر و به کهریزک فرستاده شده بودند، ضرب و جرح در دوران بازداشت اعلام شد.

گفته می‌شود عده قربانیان بازداشتگاه کهریزک بیش از سه نفر است. عبدالحسین روح الامینی (پدر محسن روح الامینی) گفته است که در بازداشتگاه کهریزک زندانی دیگری به نام "رامین آقازاده قهرمانی" نیز به قتل رسیده که نامش در گزارش کمیته تحقیق نیامده است.

هنگامی ‌که تحقبق درباره حوادث کهریزک آغاز شد، کمیته ویژه مجلس، دادستان پیشین عمومی و انقلاب تهران، سعید مرتضوی را به عنوان کسی معرفی کرد که دستور انتقال بازداشت‌شدگان به کهریزک را داده است. ولی تاکنون با او برخوردی نشده است.

یک پرونده دیگر هم در رابطه با این زندان در جریان است، پرونده مربوط به مرگ رامین پوراندرزجانی پزشک وظیفه بازداشتگاه کهریزک که به گفته محمد کاظم بهرامی، رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح ایران در دادگاهی جدا از پرونده متهمان کهریزک در حال بررسی است. به گفته سرتیپ اسماعیل احمدی مقدم، فرمانده پلیس ایران علت مرگ او احتمالا خودکشی به خاطر ترس از زندان است، زیرا او برای ارایه پاره‌ای توضیحات در مورد حوادث اخیر به دادسرا احضار شده بود.

با این حال خیلی‌ها بر این باورند که رامین پواندرزجانی نیز به قتل رسیده، چرا که اطلاعات زیادی درباره آنچه در این زندان گذشته داشته است. جسد رامین پوراندرزجانی که مدتی از خدمت سربازی‌اش را به عنوان پزشک در بازداشتگاه کهریزک گذرانده بود، اواخر آبان ماه گذشته در خوابگاه محل خدمت‌اش پیدا شد.


جمعی از نمانیدگان مجلس شورای اسلامی

 در نامه‌ای به روسای جمهور و قوه قضاییه نوشته‌اند که مرتضوی «متهم به آمریت در فاجعه کهریزک» است و نباید از پیگرد قضایی مصون باشد

به گزارش خبرگزاری کار ایران (ایلنا)، ۵۷ نماینده مجلس در نامه‌ی خود به روسای قوه قضاییه و جمهور نوشته‌اند، یکی از حوادث تلخ پس از انتخابات ریاست جمهوری، ماجرای بازداشتگاه کهریزک و جان باختن چند جوان مظلوم در این حادثه بود؛ ماجرایی که به نظرنویسندگان نامه «زبان طعن دشمنان را بر روی نظام گشود و با ظلم به حقوق جمعی از شهروندان، به آبروی نظام مقدس ضربه زده است.»

در بازداشتگاه کهریزک دست‌کم ۴ جوان جان خود را از دست دادند که گفته شده در اثر شکنجه بوده است. محسن روح‌الامینی، یکی از قربانیان کهریزک، بنا به گفته‌ی پزشکی قانونی، در اثر ضربات «جسم سخت» به قتل رسیده است.

بنا به گفته‌ی مسئولان انتظامی و قضایی، کهریزک بازداشتگاهی غیراستاندارد بود که برای نگهداری زندانیان خاص ساخته شده بود که مقام‌های نیروی انتظامی آنها را «اراذل و اوباش» می‌خوانند.

علاوه این چهار نفر، رامین پوراندرجانی، پزشک وظیفه‌ی مامور در کهریزک نیز جان خود را در ارتباط با حوادث کهریزک از دست داد. این پزشک جوان محسن روح‌الامینی را پیش از جان باختن معاینه کرده بود. براساس آخرین گزارش‌ها پوراندرجانی بر اثر مسمومیت دارویی درگذشته است.

نمایندگان مجلس نوشته‌اند بر اساس گزارش کمیته حقیقت‌یاب مجلس، «فرد آمردر انتقال بازداشت‌شدگان به کهریزک، آقای مرتضوی دادستان وقت تهران بود که برخلاف تدابیر ابلاغ شده پیشین و با وجود ظرفیت پذیرش در بازداشتگاه اوین، این تصمیم را گرفت.»

۵۷ نماینده‌ی امضاکننده نامه از رئیس قوه قضاییه خواسته‌اند که در رسیدگی به پرونده‌ی متهمان بازداشتگاه کهریزک، نگذارند «دادستان وقت که از نظر گزارش رسمی مجلس، متهم به آمریت در این فاجعه است و در گزارش تحقیق و تفحص سال ۱۳۸۷ نیز یکی از متهمان است، از تعقیب جدی و بی‌طرفانه مصون بماند.»

نویسندگان نامه خطاب به محمود احمدی‌نژاد نیز نوشته‌اند «انتظارمان این است که فردی با چنین اتهامات مهمی را در منصب حساسی مانند ریاست ستاد مبارزه با قاچاق ارز و کالا قرار ندهند.»

نمایندگان مجلس نوشته‌اند: «اخبار موثق حاکی از آن است که پس از عزل آقای مرتضوی از دادستانی تهران در ماه‌های اخیر، برخی از صاحب منصبان دولتی که خودشان نزد نیروهای وفادار به نظام وجاهتی ندارند، تلاش کرده‌اند تا ماموریت آقای مرتضوی به قوه‌ی مجریه انجام شود و چنین سمتی به وی واگذار گردد.»

نمایندگان مجلس در پایان نامه‌ی خود از احمدی‌نژاد خواسته‌اند «حداقل تا تعیین تکلیف پرونده‌های حساسی مانند پرونده‌ی ماجرای کهریزک» سعید مرتضوی را از ریاست ستاد مبارزه با قاچاق ارز و کالا کنار بگذارند.

.


چين: ايران پیشنهاد آژانس برای مبادله‌ی اورانيوم را بپذیرد

نماينده‌ی چين در مقر اروپايی سازمان ملل، می‌گويد دولت آن کشور در مذاکراتی که با مقام‌های جمهوری اسلامی داشته از آنها خواسته است تا با پيشنهاد آژانس بين‌المللی انرژی اتمی، برای مبادله‌ی اورانيوم ‌غنی‌شده با سوخت هسته‌ای، موافقت کند.

هه يافِی، که در ژنو با خبرنگاران سخن می‌گفت از تأکيد و اصرار پکن به انعطاف‌پذيری در مواضع تهران خبر داد. وی اضافه کرد که ما از مقام‌های ايرانی خواسته‌ايم تا به عنوان قدم اول در حل بحران هسته‌ای، پيشنهاد آژانس برای مبادله‌ی اورانيوم را بپذيرند.

نماينده‌ی جديد چين در مقر اروپايی سازمان ملل همچنين اضافه کرد، که پکن می‌خواهد پيش از اعمال هر گونه تحريم جديدی عليه ايران، از تمام راه‌های موجود برای يافتن راه حلی برای مشکل هسته‌ای، استفاده کند.


اوباما: آنچه برای حکومت ايران اهميت دارد جلوگیری از رسیدن مردم به دموکراسی و حقوق‌بشر است

باراک اوباما، رئيس جمهوری آمريکا، می‌گويد برای حکومت ايران محروم نگه‌داشتن مردم از دموکراسی و حقوق بشر، مهم‌تر از رسيدن به راه‌حلی ديپلماتيک برای مسئله‌ی هسته‌ای است.

آقای اوباما که روز چهارشنبه در گفتگو با شبکه‌ی خبری فاکس‌نيوز سخن می‌گفت، اضافه کرد: «ما پی‌گير تحريم سخت‌گيرانه‌ی بر ايران هستيم. اگر ايران به سلاح هسته‌ای دست يابد، در نهايت مسابقه‌ی تسليحاتی در خاورميانه آغاز خواهد شد و اين برای امنيت منافع ملی ما بسيار خطرناک است».

آقای اوباما، با دفاع از سياست «پی‌گيری مذاکره و گفتگو با تهران» در ابتدای رياست‌جمهوری‌اش، اظهار داشت که اين سياست از آن جهت که منجر به منزوی‌تر شدن ايران از طرف جامعه‌ی بين‌المللی شده، موفقيت‌آميز بوده است.


ولادیمیر پوتین نخست‌وزیر روسیه با اعلام این خبر که نخستین رآکتور اتمی بوشهر در تابستان امسال آماده بهره‌برداری می‌شود، انتقاد آمریکا را برانگیخت. در همین حال، ژاپن آشکارا ایران را به چرخش در مناقشه هسته‌ای فراخوانده است.

ولادیمیر پوتین نخست‌وزیر روسیه، روز پنجشنبه (۱۸ مارس) اعلام کرد که نخستین رآکتور هسته‌ای نیروگاه بوشهر، احتمالا تابستان سال‌جاری میلادی مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت. پوتین توضیح نداد که انرژی نیروگاه بوشهر کی وارد شبکه برق ایران خواهد شد.

یک نماینده کنسرن روسی سازنده نیروگاه بوشهر، در تکمیل اظهارات پوتین اعلام کرد که آزمایش نخستین رآکتور این نیروگاه، می‌تواند در ماه آوریل امسال انجام شود.

واکنش کلینتون

هیلاری کلینتون، در سفر به مسکو، اقدام دولت روسیه را مورد انتقاد قرار داد. وی گفت که روسیه با این‌کار، پیام غلطی به ایران می‌فرستد. وی افزود:«ما همیشه گفته‌ایم که ایران حق استفاده از انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز را دارد. اما تا به غرب ضمانت نداده که زیر پوشش تولید برق، مخفیانه دست‌اندرکار تولید سلاح هسته‌ای نیست، ادامه کار روی پروژه بوشهر مناسب نیست.»

ساختمان نیروگاه بوشهر پیش از به قدرت رسیدن حکومت اسلامی در سال ۱۹۷۹ از سوی کنسرن زیمنس آلمان آغاز شده بود، اما سال ۱۹۸۰ پس از آغاز جنگ ایران و عراق متوقف شد. کارشناسان روسی، از سال ۱۹۹۴ ادامه ساختمان این نیروگاه را عهده دار شدند. آن‌ها قرار بود تا سال ۱۹۹۹ نیروگاه را به مرحله بهره‌برداری برسانند.

نیروگاه بوشهر، وسیله امتیاز گرفتن؟

در سال‌های اخیر، حتی سوخت هسته‌ای این نیروگاه بوشهر نیز به این شهر منتقل شده است. روس‌ها تاکنون بارها خبر از بهره‌برداری قریب‌الوقوع نیروگاه بوشهر داده‌اند، اما بعدا وعده خود را به بهانه‌های مختلف زیرپا گذاشته‌اند. مفسران بر این نظرند که مسکو همکاری هسته‌ای با ایران را وسیله امتیاز گرفتن از جمهوری اسلامی و غرب کرده است.

این‌بار پوتین آمادگی کشور خود برای راه‌اندازی نیروگاه بوشهر را، در روزهائی اعلام کرده که غرب برای گسترش تحریم‌ها علیه ایران آماده می‌شود. یکی از اهداف سفر اخیر هیلاری کلینتون به مسکو نیز، جلب موافقت دمیتری مدودیف رئیس‌جمهور روسیه در همین زمینه بود.

هشدار ژاپن

در این شرایط، کاتسویا اوکادا وزیرخارجه ژاپن در اقدامی غیرمنتظره از رهبران سیاسی ایران خواست که در مناقشه اتمی کوتاه بیایند. وی پس از دیدار با برنار کوشنر همتای فرانسوی خود که به توکیو سفر کرده است گفت:«ایران دیگر وقت ندارد و باید تصمیم خودش را بگیرد.»

وزیر خارجه ژاپن هشدار داد که دسترسی ایران به سلاح اتمی، مشکلات غیرقابل سنجشی به بار خواهد آورد. ژاپن، در ماه آوریل ریاست شورای امنیت سازمان ملل متحد را به عهده می‌گیرد. آمریکا و متحدانش می‌کوشند شورای امنیت را به تصویب قطعنامه‌ای جدید علیه ایران آماده کنند.

جلیلی دبیر شورای‌عالی امنیت‌ملی و منوچهر متکی وزیرخارجه جمهوری اسلامی، در سفرهائی که در ماه‌‌های اخیر به توکیو داشتند، اعلام کرده بودند که ژاپن با فن‌آوری هسته‌ای خود می‌تواند همکار خوبی برای برنامه‌های اتمی صلح‌آمیز ایران باشد.


گالری کاریکاتورهای فیلترشده

در آستانه‌ی سال نو، خشونت، سانسور، کنترل و تضییقات دولتی، همچنان از جمله دستمایه‌های اصلی اغلب آثار کاریکاتوریست‌های ایران است.

هادی حیدری، علی درخشی، محسن ظریفیان، جمال رحمتی، جلال پیرمرزآباد، مهدی معتضدیان، یحیی تدین، و چند تن دیگر، از جمله پرکارترین کاریکاتوریست‌های مطبوعاتی ایرانند. اینان یک وجه مشترک دیگر هم با هم دارند: همگی پس از ممنوع و تعطیل شدن شمار زیادی از روزنامه‌های ایران، "بیکار" شده‌اند. به همین دلیل این کاریکاتوریست‌ها و همکارانشان که خود را گروه "کارتون خواب" مینامند، تصمیم گرفتند در رسانه‌ی الکترونیکی "پرشین کارتون" به فعالیت‌های هنری خود ادامه دهند. چندی پیش ولی این رسانه هم از سوی دولت فیلتر شد. یحیی تدین در این باره می‌گوید: «"پرشین کارتون" تلاش دارد از طریق کارتون و طنزهای تصویری، گوشه‌ای از مشکلات جامعه را منعکس کند (البته بدون گذر از خطوط قرمزها و افراط و تفریط ها). با این حال، همانطور که می‌دانید، طنز که فی‌البداهه و خود به‌خود بوجود نمی‌آید و طبیعی است برای ایجاد آن حداقل به کمی با مزه‌گی یا نمک پاشیدن به اصل ماجرا یا اغراق در توصیف مطلب نیاز دارد. فکر می‌کنم این قسمت همان چیزی است که برادران مسئول در حال حاضر نمی‌پذیرند و نهایتا رسانه فرهنگی "پرشین کارتون" بدون ذکر علت به صف فیلترشده‌ها پیوست. احترام به عقاید و نقطه نظرات طرف مقابل، نشانه همان تقوی و معنویتی است که هر روزه متولیان امور یادآوری می‌کنند.»


اعتراض آلمان، فرانسه و بریتانیا به پخش پارازیت از ایران

پخش برنامه‌های رادیوئی و تلویزیونی دویچه‌وله، بی‌بی‌سی و صدای آمریکا، از ماه دسامبر سال ۲۰۰۹ میلادی با ارسال پارازیت از سوی ایران مختل شده است.

گیدو وستروله، برنار کوشنر و دیوید میلیبند وزیران خارجه آلمان، فرانسه و بریتانیا، روز چهارشنبه (۱۷ مارس) در نامه مشترکی به مسئول سیاست خارجی و رئیس اسپانیائی شورای ‌سران اتحادیه اروپا، خواستار اقدام در این زمینه شدند.

سکوت جایز نیست

وزیران خارجه سه کشور اروپائی در نامه خود تاکید کردند که ایجاد اختلال در پخش برنامه فرستنده‌های فارسی‌زبان خارج از کشور، حق قانونی مردم ایران برای دسترسی به اطلاعات را نقض می‌کند و با قوانین بین‌المللی آزادی نشر در تضاد است.

در بخشی از نامه سه وزیرخارجه آمده است:«با توجه به اوضاع ایران، ما نمی‌توانیم خاموش بمانیم. اتحادیه اروپا باید این رفتار غیرقابل قبول ایران را به شدیدترین شکل ممکن محکوم کند.»

به گزارش خبرگزاری آلمان قرار است پیش‌نویس بیانیه مناسب در زمینه روز دوشنبه (۲۲ مارس) در اختیار نشست وزیران خارجه ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا قرار گیرد. به گفته وزیرخارجه آلمان، در این نشست تلاش خواهد شد تا بتوان در صورت ادامه اخلالگری جمهوری اسلامی، دست به اقداماتی شدیدتر زد.

دویچه وله، بی‌بی‌سی و صدای آمریکا، فوریه امسال در بیانیه مشترکی از ایجاد مزاحمت در پخش برنامه‌های فارسی خود در ایران شکایت کردند. این سه فرستنده اعلام کردند که پخش برنامه‌هایشان از طریق ماهواره بارها مختل شده است.

نقش تخریبی "یوتل‌ست" فرانسه

روز دوشنبه (۱۵ مارس) شیرین عبادی در یک کنفرانس مطبوعاتی که در باشگاه روزنامه‌نگاران فرانسه برگزار شد، شرکت "یوتل‌ست" فرانسه را متهم کرد که در زمینه "سانسور اطلا‌ع‌رسانی" با جمهوری اسلامی همکاری می‌کند.

ماهواره هاتبرد متعلق به شرکت "یوتل‌ست" فرانسه است که به رغم اعتراض وزیرخارجه فرانسه، همچنان با جمهوری اسلامی همکاری دارد.

شیرین عبادی در کنفرانس مطبوعاتی خود گفت:«... از چند سال پیش بی‌بی‌سی و صدای آمریکا تلویزیون فارسی‌زبان به راه انداختند و این‌ها مورد توجه مردم هم بودند. این دو تلویزیون روی ماهواره هاتبرد که متعلق به شرکت یوتل است برنامه پخش می‌کردند. دولت ایران، بعد از انتخابات شروع کرد به ارسال پارازیت ‌شدید که این‌ها نتوانند برنامه پخش کنند. این کار، ضمن این که با مقررات بین‌المللی مغایرت دارد و سانسور اطلاع‌رسانی است، برای سلامتی مردم هم ضرر دارد.»

خانم عبادی افزود: «دولت ایران هم تلویزیون‌های برون‌مرزی دارد و به زبان‌های غیرفارسی برنامه‌های خود را روی ماهواره هاتبرد پخش می‌کند. خیلی طبیعی بود که شرکت یوتل‌ست به ایران تذکر می‌داد که از ارسال پارازیت خودداری کند. اما به جای آن، بی‌بی‌سی و صدای آمریکا را از روی ماهواره هاتبرد برداشت و در واقع برای سانسور اطلاع‌رسانی به دولت ایران کمک کرد.»


ایران به تعطیلات رفت
اوین همچنان پر و خالی می‌شود
در حالیکه روز چهارشنبه ۲۶ اسفند عملا آخرین روز کاری دادستانی و دادگاه انقلاب در سال ۸۸ است، این نهادها بیکار ننشسته و تا آخرین لحظه به صدور و تایید حکم و نیز بازداشت‌های جدید ادامه می‌دهند.

روز سه‌شنبه ۲۵ اسفند دادستانی تهران اعلام کرد که برای شش نفر از دستگیرشدگان روز عاشورا، حکم اعدام صادر شده است. جعفری دولت‌آبادی دادستان تهران نامی از این افراد نبرده اما گفته که احکام آنان برای تایید نهایی به دادگاه تجدیدنظر فرستاده شده است.

همچنین روز چهارشنبه ۲۶ اسفند در آخرین روز کاری ادارات دولتی ایران، دادسرای عمومی و انقلاب تهران اعلام کرد که حکم ۸۶ نفر از بازداشت‌شدگان روز عاشورا قطعی شده و پرونده‌های آنان برای اجرا به دایره اجرای احکام فرستاده شده است.

در مورد جزئیات این ۸۶ پرونده و نیز اسامی متهمان هیچ اطلاعی داده نشده است اما اتهامات کلی این افراد «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی، تبلیغ علیه نظام، عضویت در گروهک معاند و ضدانقلاب، شرکت در تجمع‌های غیرقانونی و اختلال در نظم عمومی» عنوان شده است.

سه دستگیری در آخرین هفته سال

از سوی دیگر مهدی عربشاهی دبیر تشکیلات دفتر تحکیم وحدت که روز ۱۹ اسفند با قید وثیقه آزاد شده بود، روز سه‌شنبه ۲۵ اسفند مجددا بازداشت شد. آقای عربشاهی چهار روز پس از آزادی طی یک تماس تلفنی به پلیس امنیت تهران فرا خوانده شد. وی از روز سه‌شنبه که برای پیگیری این احضار به پلیس امنیت رفته دیگر به منزل باز نگشته است.

مهدی عربشاهی به تشخیص پزشک معالجش، در زندان به بیماری قلبی مبتلا شده و خطر سکته قلبی او را تهدید می‌کند.

در آخرین سه‌شنبه سال ۸۸ همچنین لاله حسن‌پور نویسنده و فعال زنان نیز در منزلش بازداشت شد. علت دستگیری وی و محل نگهداری او تا کنون معلوم نشده است.

در همین روز سمیه فرید، فعال حقوق زنان در حالی که برای پیگیری وضعیت همسر زندانی‌اش حجت منتظری، به زندان اوین مراجعه کرده بود، در مقابل زندان اوین بازداشت شد.

به گزارش خبرگزاری رهانا، وی بعد از بازداشت، مستقیما به زندان اوین منتقل شده است. همسر وی، منتظری در تاریخ ۱۳ اسفند بازداشت شده و در زندان اوین به سر می‌برد.

سحرخیز نوروز را در اعتصاب غذا خواهد بود

عیسی سحرخیز روزنامه‌نگار و تحلیلگر سیاسی طی پیامی از داخل زندان اوین اعلام کرده که از روز پنج‌‌شنبه ۲۷ اسفند تا پایان روز اول فروردین دست به اعتصاب غذا خواهد زد.

به گفته‌ی مهدی سحرخیز فرزند وی، این روزنامه‌نگار همچنین از مردم درخواست کرده تا در اعتراض به رفتار نامناسبی که با زندانیان می‌شود، در ایام نوروز از پذیرایی با شربت و شیرینی خودداری کرده و به چای و قهوه بسنده کنند.

عیسی سحرخیز از ۱۲ تیرماه در بازداشت به سر می‌برد. طی این مدت اخباری مبنی بر ضرب و شتم و تنبیه بدنی وی در زندان و نیز انتقال او به سلول انفرادی منتشر شده است.

همچنین گفته می‌شود که زندانیان بند ۳۵۰ اوین نیز اعلام کرده‌اند که روز اول فروردین را در اعتصاب غذا خواهند بود. این در حالی است که رئیس سازمان زندانها روز سه‌شنبه ۲۵ اسفند وقوع هرگونه اعتصاب عمومی در زندان‌های کشور را تکذیب کرد.

همچنین علی ملیحی روزنامه‌نگار و عضو سازمان ادوار تحکیم وحدت که بیش از یک ماه است در بازداشت به سر می‌برد، به اعتصاب غذا دست زده است. پدر وی گفته که فرزندش مورد ضرب و شتم نیز قرار گرفته.

جواد ملیحی پدر این زندانی، در نامه‌ای به دادستان تهران از او خواسته پیگیر وضعیت فرزند ۲۷ ساله‌‌اش و نیز سایر زندانیان باشد و مطلع باشد که در زندان‌های ایران، زندانیان را مورد ضرب و شتم قرار می‌دهند.

آزادی‌های مشروط و موقت

سعید لیلاز روزنامه‌نگار و کارشناس اقتصادی پس از هفت ماه زندان برای مدت ۲۰ روز به مرخصی آمده است. وی برای مرخصی بیست روزه‌اش ۵۰۰ میلیون تومان وثیقه به دادگاه ارائه داده است.

همچنین بهزاد نبوی برای درمان بیماری قلبی و کلیوی‌اش اجازه پیدا کرده تا از مرخصی استفاده کند. وی به پنج سال حبس قطعی محکوم شده است.

آذر منصوری، معاون سیاسی جبهه مشارکت نیز که به سه سال زندان محکوم شده، ۲۰ روز مرخصی نوروزی گرفته است.

اما از دیگر سو، با آزادی مشروط مریم ضیا فعال حقوق کودک مخالفت شده است. سایت مدرسه فمینیستی به نقل از همسر خانم ضیا خبر داده که حدود دو هفته پیش برای او وثیقه ۳۰ میلیون تومانی تعیین شد. برای این وثیقه سند خانه مسکونی این زوج که ارزشی چند برابر وثیقه تعیین‌شده دارد، هم‌اکنون در اختیار دادگاه انقلاب است اما تا روز چهارشنبه خبری از آزادی وی نشده است.

آقای حیات‌غیبی همسر مریم ضیا به مدرسه فمینیستی گفته که قاضی پرونده همسرش تحت فشار وزرارت اطلاعات قرار دارد تا حکم آزادی خانم ضیا را صادر نکند.

مریم ضیا که مادر دو کودک است از ۱۰ دی ماه در زندان به سر می‌برد.

همچنین محمد اولیایی فرد وکیل بهنود شجاعی نیز موقتا آزاد شده است. وی روز ۱۷ اسفندماه در حالی که برای پرونده یکی از موکلانش به دادگاه فراخوانده شده بود، دستگیر شد.

گفته شد که وی برای اجرای حکم یک سال حبس‌اش بازداشت شده اما از آنجا که این حکم به هیچیک از وکلای او ابلاغ نشده بود، وی به طور موقت آزاد شده تا حکم به وکلا ابلاغ شود.