دوشنبه 21 دی 1388

 

خاتمی از 'افراطی ها'ی هر دو طرف انتقاد کرد

 

محمد خاتمی، رئیس جمهور سابق ایران، ضمن انتقاد از "شعارهای ساختارشکنانه" عده ای از مخالفان حکومت ایران، از "حرکات افراطی به نام حکومت و نظام" نیز انتقاد کرده و از راهکارهای میرحسین موسوی برای خروج از بحران حمایت کرده است.

آقای خاتمی روز شنبه ۱۹ دی ۱۳۸۸ (۹ ژانویه ۲۰۱۰) در جمع اعضای شورای مرکزی مجمع نمایندگان ادوار مجلس تاکید کرد: "شعار اصلی ما 'استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی' بوده، هست و خواهد بود. هیچ چیز دیگر هم شعار ما و اکثریت قاطع مردم نیست و هر شعار دیگری شعار انحرافی است."

آقای خاتمی در عین حال گفت جمهوری اسلامی مد نظر او "یعنی محور و مدار بودن مردم، یعنی پذیرش غیر. در استبداد، مدار و محور 'من' است و 'غیر از من' یا باید تسلیم شود و یا حذف."

محمد خاتمی، که در کنار میرحسین موسوی و مهدی کروبی از رهبران مخالفان در ایران به حساب می آید، همچنین بر وجود بحران در ایران تاکید کرد: "اگر آشفتگی موجود و این که انسان هایی کشته می شوند، انبوهی از انسان ها و از جمله چهره های خدوم به بهانه های مختلف دستگیر می شوند یا تحت فشار قرار می گیرند و هر روز شاهد مشکلات هستیم بحران نیست، پس بحران چیست؟"

آقای خاتمی "شعارهای ساختارشکنانه" عده ای از معترضان را هم محکوم کرد و گفت: "ما بارها گفته ایم اینها غلط است و باید محکوم شود. ولی چه کار کنیم ابزار تبلیغاتی یک جانبه و هجومی و طوفانی دست رقیب است که شب را روز جلوه می‌دهد؛ هر چقدر هم بگوییم کسی صدای ما را نمی‌شنود. البته افراط و خشونت اگر از سوی حکومت باشد بدتر و ویرانگرتر است."

آقای خاتمی در ادامه بر پیاده شدن تمام و کمال قانون اساسی "با همه لوازم و ضوابطش و نه بخشی از آن" تاکید کرد: "هم اصل ولایت فقیه که در قانون اساسی است مورد قبول و احترام ماست، و هم فصل سوم قانون اساسی که در باب حقوق ملت است."

محمد خاتمی شرط برون رفت از بحران را پذیرش بحران دانست و گفت: "البته من بحرانی که آثار آن نهفته است را می بینم. بحران اقتصادی و بحران مدیریتی در جامعه ما که این امر الان تا حدودی مخفی مانده است."

"اگر آشفتگی موجود و این که انسان هایی کشته می شوند، انبوهی از انسان ها و از جمله چهره های خدوم به بهانه های مختلف دستگیر می شوند یا تحت فشار قرار می گیرند و هر روز شاهد مشکلات هستیم بحران نیست، پس بحران چیست؟"

محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران

آقای خاتمی درباره اعتراضات به نتایج انتخابات ریاست جمهوری اخیر ایران گفت: "بعد از انتخابات اعتراضاتی وجود داشت. این که نمی شود بیاییم بگوییم یک مشت آدم پست اغتشاشگر، یک اقلیت ناچیز، و تعابیر نادرستی که گفته شد و متاسفانه گفته می شود، بودند و ملت اعتراضی نداشت. بخش قابل توجهی از مردم و بخش اعظم نخبگان جامعه ایراد و حرف و حدیث داشتند و دارند، اما راه حل منطقی هم وجود داشت و دارد که آن ها را قانع کرد."

آقای خاتمی همچنین از حمله "به مراجع، به علما، به حوزه ها، به شخصیت های سیاسی و باسابقه در تهران، در شیراز، در قزوین و در جاهای دیگر و حتی برخوردهای بسیار خطرناک که باید با آنها برخورد بسیار شدید شود"، انتقاد کرد.

آقای خاتمی در ادامه سخنان خود در جمع تعدادی از نمایندگان دوره های پیشین مجلس ایران همچنین از جریانی که "اصل جمهوری اسلامی را نمی خواهد" انتقاد کرد و گفت: "از بعضی تحلیل ها واقعا پشت آدم می‌لرزد. از طرفی مردم را تشویق می کنند که به صحنه بیایند و شعارهای ساختار شکن بدهند و از طرف دیگر می گویند یک قدم عقب‌نشینی حکومت و قدرت یعنی سرنگونی آن. و این یعنی تشویق طرفین به برخوردهای خشن و افزایش التهاب و ناامنی."

اما آقای خاتمی تاکید کرد که "افراط ها به نام حکومت و نظام سم مهلک است" و حرکاتی را که قبل و بعد از روز عاشورا علیه مراجع، حوزه ها و شخصیت ها صورت گرفت، دلیل به بن بست رسیدن شرایط ذکر کرد.

آقای خاتمی درباره راه های خروج از بحران گفت: "راهکارها خیلی وقت پیش گفته شده و آسان هم است. از جمله در بیانیه اخیر جناب آقای مهندس موسوی هم آمده که مهمترین آن تضمین برای انتخابات آزاد و قانونی است و احترام به رای مردم و تنظیم ضوابط و ساز و کارهایی برای انتخابات و نیز اجرای درست آن ساز و کار ها."


http://www.bbc.co.uk/persian/iran/2010/01/100111_l17_khatami_advar.shtml