25 مهر 1388

 

اظهارات آیت الله منتظری در مورد انرژی هسته ای ایران

 

فرج بال افکن

 

آیت الله حسینعلی منتظری از مراجع تقلید شیعیان به کارگیری انرژی هسته ای در فناوری تسلیحاتی و ساخت سلاح های کشتار جمعی را تهدیدی برای کشورها و موجب بی اعتمادی آنها توصیف کرده است.

محسن کدیور، روحانی منتقد دولت ایران در جریان یک پرسش و پاسخ به آقای منتظری نوشته که "یکی از موارد چالش برانگیز سیاست خارجی جمهوری اسلامی با غرب مسئله انرژی هسته ای است."

آقای کدیور در این پرسش و پاسخ که متن کامل آن در وب سایت آیت الله منتظری منتشر شده همچنین گفته است که "راه جنبش اعتراضی سبز مردم ایران از یک سو به دولتمردان و حاکمان جمهوری اسلامی به دلیل تجاوز نهادینه به حقوق شهروندان ایرانی معترض است و از سوی دیگر سیاست خارجی در پیش گرفته شده را در راستای منافع ملی ایران ارزیابی نمی کند."

این در حالی است که نمایندگان ایران، روسیه، آمریکا و فرانسه، قرار است دوشنبه (19 اکتبر) در نشست وین پایتخت اتریش، در باره امکان و چگونگی فرایند غنی سازی 20 درصد برای ایران مذاکره کنند. در عین حال بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی روز 25 اکتبر از تاسیسات غنی سازی قم بازدید خواهند کرد.

پیشتر هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا، مذاکرات اتمی اول اکتبر در شهر ژنو سوئیس را شروعی سازنده دانست، اما تاکید کرد که قدرت های بزرگ در مورد صلح آمیز بودن برنامه اتمی ایران به سرعت قانع نخواهند شد.

محسن کدیور به بخش فارسی بی بی سی گفت که در سطح بین المللی، اتهاماتی در مورد فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی مطرح شده و ظاهرا مجامع جهانی از گفته های مقامات ایرانی متقاعد نشده اند، از این رو در این پرسش و پاسخ کوشش شده که به نحوی صدای منتقدان و معترضان به نظام جمهوری اسلامی هم در باره این مسئله مطرح شود.

"به کارگیری سلاح های کشتار جمعی اگر تنها در برابر نظامیان متجاوز نباشد و مردم بی گناه – هرچند از نسل های آتی – را قربانی کند، عقلا و شرعا جایز نیست"

آیت الله منتظری

آقای منتظری هم در پاسخ گفته که " در هر حال باید بشریت و به ویژه مسلمانان در راه ممنوعیت قانونی و اجرایی چنین سلاح هایی از سوی هر کشوری با تضمین سازمان های معتبر و معتمد بین المللی پیشگام باشند."

پنج سال پیش در جریان جلسه آژانس بین المللی انرژی اتمی در شهر وین، حمید رضا آصفی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اعلام کرد که آیت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی استفاده از سلاح های هسته ای را حرام دانسته است.

بعدها البته مقامات رسمی ایران از صدور چنین فتوایی ابراز بی اطلاعی کردند اما حسن شریعتمداری، پژوهشگر دینی در آلمان، به بخش فارسی بی بی سی گفت که موضوع تاویل و تفسیر در همه چیز از جمله احکام شرعی باز و ممکن است فردا با استناد به قرآن مبنی بر این که به هر وسیله ای با دشمنان خود مقابله کنید، مجتهد دیگری فتوایی در جهت جایز بودن تسلیحات کشتار جمعی از جمله سلاح های اتمی صادر کند.

آقای شریعتمداری می گوید: "دسترسی به سلاح اتمی و حتی نزدیک شدن به آن از طرف حکومت ایران که به هیج وجه مسئول نیست، امنیت منطقه و جهان را به مخاطره می اندازد."

بعضی از ناظران سیاسی می گویند که فتواهای شرعی نمی تواند تضمین کاملی ایجاد کند که ایران هرگز درصدد تولید سلاح های هسته ای بر نخواهد آمد. در عین حال، عده ای در حاکمیت ایران همچنان اسرائیل را دشمن قسم خورده خود در منطقه می دانند و معتقدند که این کشور هم باید به چنین سلاحی مجهز شود.


http://www.bbc.co.uk/persian/iran/2009/10/091017_fb_montazeri.shtml