انتشار سند پیشنهادی جدید درباره سیاست آتی آمریکا در قبال ایران

 

بی بی سی : در حالیکه باراک اوباما رئیس جمهور منتخب آمریکا برای ورود به کاخ سفید آماده می شود به نظر می رسد او در زمینه توصیه و پیشنهاد درباره نحوه رویارویی با ایران کمبودی نداشته باشد.

در تازه ترین اظهارنظر کارشناسانه، گروهی از اساتید دانشگاه و کارشناسان روابط خارجی در آمریکا با انتشار سندی موسوم به "بیانیه مشترک کارشناسان درباره ایران" یک استراتژی پنج مرحله ای را به عنوان پیشنهاد برای دولت آمریکا تدوین کرده اند.

این سند در شرایطی منتشر می شود که کارشناسان سیاست خارجی آمریکا، حتی آنها که درون دولت این کشور هستند، از سیاستی که در قبال ایران در پیش گرفته شده، به طور روز افزونی ابراز نارضایتی می کنند.

کسی برنامه پژوهش های هسته ای ايران را کم اهمیت تلقی نمی کند و با وجود اصرار ایران بر صلح آمیز بودن اهداف برنامه هسته ای این کشور کارشناسان بسیاری معتقدند هدف نهایی ایران این است که اگر بخواهد به ظرفیت تولید تسلیحات هسته ای دست یابد.

به اعتقاد این کارشناسان با فائق آمدن ایران بر مشکلات موجود در برنامه هسته ای خود، وقت غرب برای واکنش به تدریج کمتر می شود و بسیاری هم معتقدند سیاست فعلی آمریکا در قبال ایران هم راه به جایی نبرده است.

این نقطه آغاز حرکت کارشناسان گروهی موسوم به "پروژه سیاست خارجی آمریکا" است که نظر کارشناسانه خود درباره ایران را منتشر کرده است.

این کارشناسان که در میان آنها نام توماس پیکرینگ، نماینده سابق آمریکا در سازمان ملل متحد، گری سیک، مشاور امنیت ملی سه رئیس جمهور پیشین آمریکا، بارنت روبین، مهرزاد بروجردی، و فریده فرهی دیده می شود در سند تدوین شده از دولت آمریکا می خواهند فکر تغییر رژیم در ایران را با یک استراتژی بلند مدت جایگزین کند، با استفاده از ابزارهای "موثر بین المللی" از حقوق بشر در ایران حمایت کند، ایران را به طور موثر در مذاکرات مربوط به آینده عراق و افغانستان شرکت دهد، با مسئله هسته ای ایران در قالب سیاستی گسترده تر برای گشودن باب روابط با ایران برخورد کند و بعنوان "نشانه حسن نیت" فرایند صلح اعراب و اسرائیل را دوباره به جریان بیندازد.

همچنین در این سند به هشت مورد "سوء تفاهم" درباره ایران اشاره می شود و تاکید می شود که اعتقاد ناصحیح به این موارد "باعث گمراهی سیاست آمریکا شده است."

کارشناسان گروه "پروژه سیاست خارجی آمریکا" در سند خود نوشته اند:

محمود احمدی نژاد مسئول سیاست هسته ای و خارجی ایران نیست.

نظام سیاسی ایران سست و آماده تغییر رژیم نیست.

برای رهبران سیاسی ایران اولویت اعتقادات مذهبی بیشتر از حفظ منافع ملی نیست.

رهبری فعلی ایران مخالفتی بدون چون و چرا و کینه توزانه با آمریکا ندارد.

ایران قصد محو کردن اسرائیل از صحنه روزگار را ندارد و هر موافقت نامه مورد قبول فلسطینیان با اسرائیل را می پذیرد.

سیاست "تبلیغ دموکراسی" آمریکا نمی تواند دموکراسی واقعی را در ایران برقرار کند.

ایران آشکارا به تولید تسلیحات هسته ای متعهد نیست.

ایران و آمریکا مبنایی مشترک برای گفتگو دارند.

از بسیاری جهات در این سند مطالب تازه چندانی دیده نمی شود اما همصدا با کسانی است که معتقدند برای حل مشکلات بین آمریکا و ایران، بايد معامله ای بزرگ بین این دو صورت گیرد.

به نظر می رسد باراک اوباما، رئیس جمهور منتخب آمریکا هم قصد حرکت به همین سو را دارد.

اما سوال اصلی این است که آیا ایران همگام با حرکت احتمالی آمریکا پیش خواهد رفت یا خیر.