شفاف ترین هشدار ایران به غرب در مورد برنامه اتمی

 

 

در پی اعمال تحریم های تازه از سوی اتحادیه اروپا بر ایران، علی اریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی با عباراتی تند به غرب هشدار داده است که اگر روش کنونی خود را ادامه دهد به زودی مقابل "عمل انجام شده" قرار خواهد گرفت.

شفاف ترین اخطار علی لاریجانی در قالب اشاره او به سخنان اخیر محمد برادعی مدیر آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره ایران مطرح شد.

وی به غربی ها گفت که باید هشدار محمد برادعی را جدی بگیرند.

هرچند وی نگفت به کدام سخن برادعی اشاره دارد اما او روز هفتم ژوئن در گفتگو با یک نشریه آلمانی اظهار نظر کرده بود که "ایران درحال فرستادن این پیام به همه جهان است که ما می توانیم در آینده نسبتا نزدیک بمب (اتمی) بسازیم."

آقای برادعی همواره هشدار داده است تند رفتن مقابل ایران این کشور را به سوی بمب اتمی سوق خواهد داد.

آقای لاریجانی امروز گفت: "به شما توصیه می کنیم هشدارهای آقای البرادعی را جدی بگیرید و دنبال تحریک ایران نباشید که در آن صورت در مقابل عمل انجام شده ای قرار می گیرید که راه بازگشت به تعامل برایتان سد خواهد شد."

آقای برادعی همین جمعه گذشته نیز در پی مانور نظامی اسرائیل در مدیترانه که به عنوان آمادگی این کشور برای حمله بالقوه به تاسیسات اتمی ایران تعبیر شد، هشدار داد حمله به ایران خاور میانه را به "گلوله آتش" بدل خواهد کرد و باعث خواهد شد ایران به سوی ساخت بمب اتمی خیز بردارد.

'فرصت زیادی باقی نمانده'

آقای لاریجانی که یک ماه قبل پس از تشکیل مجلس هشتم ریاست آن را به عهده گرفت جای دیگری در سخنانش اخطار داد که "فرصت کوتاهی برای تعامل باقی مانده است."

           

اتحادیه اروپا که روز 14 ژوئن یک بسته مشوق های تجاری را تسلیم ایران کرد این هفته در پی عدم پاسخ تهران به آن بسته، تحریم های جدیدی را بر ایران از جمله انسداد دارایی های بانک ملی در اروپا اعمال کرد.

این اقدام با واکنش خشم آلود آقای لاریجانی که خود زمانی مسئول مذاکرات پرونده اتمی ایران بود روبرو شد. وی گفت: "اگر بناست با ایران در خصوص بسته پیشنهادی مذاکره کنید چرا قبل از بررسی راه تقابل را در پیش گرفته اید."

"مگر نه این است که شما آقای سولانا را به ایران فرستادید تا درباره بسته پیشنهادی مذاکره نماید. همان روز آقای بوش قبل از اینکه اسناد به ایران برسد از رد بسته پیشنهادی توسط ایران ابراز نگرانی نمود و در روزهای اخیر اروپا نسبت به بانک ملی ایران محدودیت ایجاد نمود."

این چندمین هشدار آقای لاریجانی در مورد پرونده اتمی از زمان رسیدن به ریاست مجلس بود با این حال او هرگز با عباراتی چون "عمل انجام شده" و "فرصت کوتاه برای پایان بازی" در این مورد سخن نگفته بود.

'مطمئن باشید مسیر عوض خواهد شد'

آقای لاریجانی که پاییز گذشته به دلیل اختلافات با رئیس جمهور از سمت مذاکره کننده اتمی ایران استعفا داد گفت ایران به دلیل رفتارهای اخیر غرب دچار "بی اعتمادی" است و رفع این فضا نیازمند "علامت های منطقی و سازنده" است.

روشن ترن اخطار وی در مورد واکنش مجلس به بحران فعلی نیز چنین بود: "مجلس با دقت رفتار شما را زیر ذره بین قرار داده و اگر احساس کند که مذاکره را وسیله توجیه اقدامات غیرقانونی خود قرار داده اید، مطمئن باشید که مسیر عوض خواهد شد."

این قاعدتا اشاره ای است به خروج ایران از پیمان منع گسترش که این کشور عضو آن است و براساس عضویت در همین پیمان است که از نزدیک زیر نظر آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار دارد.

هرچند مقام های ایرانی همواره بر وجود چنین گزینه ای - خروج از ان پی تی - برای خود تاکید کرده اند اما اظهارات اخیر آنها حاکی از تعهد فعلی جمهوری اسلامی به این پیمان است.

ایران در گذشته تنها یک بار علنا نسبت به تلاش برای دستیابی به سلاح هسته ای هشدار داده بود که آن اخطار از سوی یک مقام مجلس صادر شد.

محمد رضا باهنر، نايب رئيس مجلس ايران، در اوت سال 2006 تهديد کرده بود در صورت فشار غرب ممکن است با درخواست مردم، مجلس شورای اسلامی خروج از ان پی تی را تصويب کرده و نيز برای مقابله با تهديدات هسته ای، سلاح هسته ای توليد کند.

غرب ایران را به تلاش برای ساختن ظرفیت تولید سلاح های اتمی متهم می کند، اتهامی که ایران رد کرده است.

برگرفته از بی بی سی