جايزه اولاف پالمه براي پروين اردلان

جايزه سال 2007 بنياد اولاف پالمه به پروين اردلان، فعال جنبش زنان و روزنامه نگار ايراني، اهدا شد.

در بيانيه مطبوعاتي بنياد پالمه، از پروين اردلان به‌عنوان يکي از چهره هاي شاخص جنبش زنان ياد شده و از تلاش او در زمينه تبديل خواست برابري حقوقي زنان و مردان به يک هسته مرکزي مبارزه براي دموکراسي در ايران تقدير شده و آمده است: "پروين اردلان با وجود تهديد، آزار و پيگرد، با پشتکار و سرسختي به مبارزه براي دستيابي به آرمان هايش ادامه داده است. او و ساير زنان فعال جنبش، با اتخاذ شيوه هايي مبتکرانه، موجب افزايش حمايت از خواست برابري حقوقي شده اند. کمپين جاري يک ميليون امضا براي تغيير قوانين تبعيض آميز، يکي از اين نمونه هاي موفق است."

در بيانيه مطبوعاتي بنياد پالمه مطرح شده است که کمپين يک ميليون امضا باعث شده تا ابعاد اجتماعي و جغرافيايي جنبش زنان براي کسب آزادي هاي مدني و حقوقي، گسترش چشمگيري بيابد.

پروين اردلان جايزه خود را روز ششم ماه مارس (شانزدهم اسفند) طي مراسمي به همين مناسبت دريافت خواهد کرد. خانم اردلان در گفتگو با بخش فارسي بي بي سي مي گويد: "جايزه بنياد اولاف پالمه تا به امروز به کساني اعطا شده که فعاليت هاي اجتماعي و حقوق بشري داشته اند و من از اين بابت خيلي خوشحالم که يکي از انتخاب هاي بنياد پالمه هستم."

او ادامه مي دهد: "فعاليت هاي من در حوزه زنان است و دليل اصلي انتخاب من بخصوص براي فعاليت در کمپين يک ميليون امضا بوده است. به همين دليل به عنوان يکي از فعالان کوچک جنبش زنان، اميدوارم چنين جوايزي کمک کند تا صداي برابري خواهانه زنان ما در جهان رساتر شود."

پروين اردلان، متولد سال ۱۳۴۵ و فارغ التحصيل رشته روزنامه نگاري در مقطع ليسانس و رشته مطالعات زنان در مقطع فوق ليسانس است.

او سال گذشته، همراه با سي و دو تن ديگر از فعالان حقوق زنان در پي تجمعي مسالمت آميز در روز يکشنبه ۱۳ اسفند در برابر دادگاه انقلاب و در اعتراض به "برخوردهاي امنيتي با فعاليت هاي مدني" براي مدتي بازداشت و به بند ۲۰۹ زندان اوين منتقل و به سه سال زندان محکوم شد. اتهام وي از سوي منابع رسمي جمهوري اسلامي ايران، اقدام عليه امنيت ملي عنوان شد.

اين فعال حقوق زنان، يکي از پايه گذاران مرکز فرهنگي زنان و از اعضاي اوليه کمپين يک ميليون امضا براي تغيير قوانين تبعيض آميز است. او پيش از اين، در نشريات مختلفي فعاليت کرده است. از جمله سردبير نشريه اينترنتي "تريبون فمينيستي ايران" و عضو تحريريه مجله اينترنتي "زنستان" بوده است.

پروين اردلان، علاوه بر روزنامه نگاري در زمينه تاليف و تدوين کتاب نيز فعاليت کرده است. در اين زمينه مي‌توان به کتاب "سناتور" اشاره کرد که با مشارکت نوشين احمدي خراساني در سال ۱۳۸۲ منتشر شده است و به فعاليت هاي مهرانگيز منوچهريان در زمينه مبارزات حقوقي زنان در ايران مي پردازد.

به ياد نخست وزير مقتول

جايزه اولاف پالمه، ۷۵ هزار دلار آمريکاست که از سال ۱۹۸۷ تا به امروز با هدف ايجاد تفاهم بين المللي و امنيت مشترک به افراد مختلف اهدا شده است. در ميان اين افراد، هم چهره هاي سياسي معروف چون واسلاو هاول، رئيس جمهور سابق چکسلواکي، و کوفي عنان، دبيرکل وقت سازمان ملل متحد (که سال گذشته اين جايزه را به طور مشترک همراه با مسعاد محمدعلي، وکيل مبارز سوداني که براي دفاع از حقوق بشر و استقرار صلح و امنيت تلاش هاي مستمري داشته است دريافت کرد) ديده مي شود و هم نام تشکيلات دانشجويان براي سارايِوو در سال ۱۹۹۳.

بنياد يادبود اولاف پالمه در سال ۱۹۸۷ به منظور پاسداشت تلاش هاي بشردوستانه اولاف خواکيم پالمه، نخست وزير پرآوازه سوئد، و يک سال بعد از ترور او در سال 1986 تاسيس شد. جايزه اين بنياد در نخستين سال تاسيس، به دليل مبارزه کارگران سياه پوست اتحاديه معدن کاران آفريقاي جنوبي براي رسيدن به حقوق برابر، در اختيار رهبر وقت اين اتحاديه، کيريل رامافوزا، به عنوان نماينده اين اتحاديه قرار گرفت.

از زمان تاسيس بنياد يادبود اولاف پالمه تاکنون، يعني طي ۲۱ دوره، افراد و سازمان هاي مختلفي موفق به دريافت اين جايزه شده اند: کريل رامافوزا از آفريقاي جنوبي (۱۹۸۷)، خاوير پرز دکوئيار دبير کل سازمان ملل (۱۹۸۸)، واسلاو هاول از جمهوري چک (۱۹۸۹)، هارلم دسئير و اس، او، اس راسيسم از فرانسه (۱۹۹۰)، سازمان عفو بين‌المل (۱۹۹۱)، آرزو عبدالله يوا از ارمنستان و آناهيت بايندر از آذربايجان (۱۹۹۲)، تشکيلات دانشجويان براي سارايوو (۱۹۹۳)، وي ينگ شنگ از چين (۱۹۹۴)، سازمان جوانان فلسطيني الفتح و سازمان جوانان ليبرال اسرائيل (۱۹۹۵)، بروس هريس، کازا آليانزا از آمريکاي مرکزي (۱۹۹۶)، سليمه غزالي از الجزاير (۱۹۹۷)، سازمان گزارشگران مستقل يوگسلاوي سابق (۱۹۹۸)، کردو باکسي از سوئد (۱۹۹۹)، برايان استيونسن از آمريکا (۲۰۰۰)، فضل حسن عابد از بنگلادش (۲۰۰۱)، هنان اشراوي از فلسطين (۲۰۰۲)، هانس بليکس از سوئد (۲۰۰۳)، لودميلا آلکسيوا، سرگئي کوواليوف، آنا پوليتکوفساکايا از روسيه (۲۰۰۴)، آنگ سان سو چي از برمه (۲۰۰۵) و کوفي عنان، دبيرکل وقت سازمان ملل متحد و مسعاد محمدعلي از سودان (۲۰۰۶).

 

تنها مطالب و مقالاتي که با نام جبهه ملي ايران - ارو‌پا درج ميشود نظرات گردانندگان سايت ميباشد .