9 تیر 1387

متکی: نگاه ما به بسته پیشنهادی، سازنده است

منوچهر متکی، وزیر امور خارجه ایران گفت که این کشور بسته پیشنهادی کشورهای پنج بعلاوه یک را با نگاهی سازنده در دست بررسی دارد.

خاویر سولانا در سفر ماه پیش خود به ایران، پیشنهادات پنج کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل بعلاوه آلمان را به ایران ارائه داد. این بسته پیشنهادی که شامل مشوق های امنیتی، اقتصادی و سیاسی است با هدف ترغیب ایران به توقف فعالیت های غنی سازی اورانیوم به ایران ارائه شده است.

ایران تا کنون پاسخ رسمی به این پیشنهادها نداده اما تاکید کرده که غنی سازی اورانیوم را متوقف نمی کند. این کشور در عین حال بر مذاکره با طرف های درگیر تاکید کرده است.

آقای متکی امروز پس از دیدار با وزیر دارایی پاکستان به خبرنگاران گفت که هیات اعزامی گروه پنج بعلاوه یک، برخورد احترام آمیزی با ایران داشتند.

وزیر امور خارجه ایران گفت که پس از بررسی ها، جمهوری اسلامی پاسخ خواهد داد.

برخی محافل در ایران خواهان رد بسته پیشنهادی غرب هستند اما گروهی نیز با اشاره به زمینه های مثبت این بسته، خواهان بررسی بیشتر آن هستند.

اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجلس خبرگان ایران در گفتگویی با شبکه الجزیره که متن آن را خبرگزاری های ایران منتشر کرده اند، نقطه ضعف بسته پیشنهادی را تعلیق غنی سازی خوانده است.

در همین حال غلامرضا آقازاده، رئیس سازمان انرژی اتمی نیز از بررسی بسته پیشنهادی غرب خبر داد و گفت "ایران در زمان خودش به آن پاسخ می دهد."

آقای آقازاده در مورد زمان راه اندازی نیروگاه بوشهر نیز بدون دادن پاسخ روشنی گفت: "این نیروگاه در زمان خودش راه اندازی می شود."

ارزش قرارداد منعقد شده میان ایران و روسیه برای راه اندازی نیروگاه اتمی بوشهر بیش از یک میلیارد دلار اعلام شده است.

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران طبق تحریم های جدید اعلام شده علیه ایران از سفر به کشورهای اتحادیه اروپا منع شده است. او از پاسخ دادن به سئوال هایی در این باره نیز خودداری کرد.

09 تیر 1387

'خشک شدن' زاینده رود در اصفهان

گزارش ها از ایران حاکی از آن است که رودخانه زاینده رود، به علت خشکسالی های اخیر "خشک" شده است.

تصاویر ارسالی خبرگزاری های داخلی نشان می دهد که این رودخانه در محدوده شهر اصفهان به شدت بی آب و به مرحله خشکی رسیده و شهروندان اصفهانی به راحتی امکان تردد در مسیر رودخانه را دارند.

روزنامه جام جم، در شماره امروز خود (یکشنبه، ۹ تیر) نیز در گزارشی به این موضوع اشاره کرده و نوشته زاینده رود که تنها منبع آبی فلات مرکزی ایران است و نیاز آب آشامیدنی چهار میلیون نفر را تامین می کند به دلیل خشکسالی های اخیر، سرانه آب آن به هزار متر مکعب رسیده است.

اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان، علت خشکی بخشی از زاینده رود را کم شدن حجم آب این رودخانه دانسته و آن را به بارش برف در رمستان نسبت داده است.

غیر از خشکسالی، برخی کارشناسان به آلودگی آب زاینده رود نیز اشاره می کنند و آن را در این موضوع بی تاثیر نمی دانند.

اخیرا تعدادی از ماهیان در این رودخانه تلف شدند که علت آن آلودگی بالای زاینده رود اعلام شد. ورود فاضلاب برخی شهرک ها به زاینده رود از دلایل آلودگی این رودخانه است. فاضلاب این شهرک ها به دلیل نبودن تصفیه خانه، به سوی زاینده رود سرازیر می شود که این باعث بروز مشکلات بهداشتی برای مردم نیز می شود.

اداره کل محیط زیست اصفهان به مردم این استان در مورد استفاده از آب آلوده و تماس با فاضلاب هشدار داده است.

یک عضو شورای شهر اصفهان نیز گفته است که با خشک شدن زاینده رود، کشاورزانی که از آب این رودخانه برای محصولات خود استفاده می کردند با مشکل روبرو شده اند. کریم نصر اصفهانی با تاکید بر کمبود شدید آب، خواهان صرفه جویی در مصرف آب شده است.

درحالی که آخرین دوره خشکسالی در ایران تنها شش سال قبل پایان یافت، مقام های مسئول در ایران ماه پیش نسبت به وقوع خشکسالی در بسیاری مناطق کشور در تابستان جاری هشدار دادند.

در چند ماه اخیر دولت گزارش های گوناگونی در مورد مشکل کمبود آب ارائه کرده است که نشان می دهد بسیاری از مناطق ایران با خشکسالی جدی روبرو هستند.

معاون وزارت نیرو در ماه اردیبهشت در این مورد گفت: ""ایران با بدترین خشکسالی در ۴۰ سال اخیر روبروست به طوری که سطح بارندگی ۴۴ درصد پایین تر از میانگین است."

هرچند گزارش های کم آبی حتی از استان های معمولا پرآبی مثل مازندران هم به گوش می رسد اما براساس اطلاعاتی که مقام ها ارائه کرده اند بخش های مرکزی، جنوبی و جنوب شرقی کشور بیش از سایرین در معرض خطر هستند.

ایران در فاصله سالهای ۱۳۷۷ تا ۱۳۸۱ نیز یک دوره خشکسالی را پشت سر گذاشت که خسارات گسترده به خصوص به کشاورزی وارد کرد و آب آشامیدنی برخی شهرها از جمله شهر تهران نیز سهمیه بندی شد.

سال آبی ۱۳۷۸ و ۱۳۷۹ در آن زمان خشک ترین سال در ۴ دهه اخیر توصیف شد.

 

09 تیر 1387

درخواست حضور فعالتر مجلس در پرونده هسته‌ای

تعدادی از نمایندگان مجلس ایران در گفتگو با یک روزنامه چاپ تهران خواهان دخالت بیشتر مجلس در پرونده هسته ای این کشور شده اند.

این نمایندگان که شامل طیف های مختلف سیاسی هستند در گفتگو با روزنامه اصلاح طلب اعتماد ملی، پیشنهاد واگذاری پرونده هسته ای به مجلس را مطرح کرده اند.

چنین درخواست هایی عمدتا ناشی از حضور علی لاریجانی، مسئول پیشین پرونده هسته ای در مجلس به عنوان رئیس نهاد قانون گذاری است. آقای لاریجانی از زمان ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد، جانشین حسن روحانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی شد و مسئولیت پرونده هسته ای را به عهده گرفت. با نزدیک شدن به انتخابات مجلس هشتم و بروز اختلاف نظرهایی میان آقای احمدی نژاد و آقای لاریجانی، مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران از سمت خود کنار گرفت و سعید جلیلی، جایگزین او شد.

آقای لاریجانی از زمان عهده دار شدن سمت جدید خود به عنوان رئیس مجلس هشتم، به طور فعالانه در مسایل هسته ای اظهارنظر کرده، به حدی که او طی هفته های اخیر بیش از هر مقام دیگری در مورد این پرونده سخن گفته است.

رئیس مجلس ایران در تازه ترین اظهارنظر خود، بسته پیشنهادی را یک "سراب" خوانده است. آقای لاریجانی گفته است که وعده اروپایی ها در بسته پیشنهادی سراب است و گروه پنج بعلاوه یک، رفتار دیپلماتیک بازیگوشانه دارد. او افزود "بسته پیشنهادی این گروه اگر چه ظاهری جذاب دارد اما خاصیتی ندارد."

اسدالله بادامچیان، نماینده تهران که عضو حزب موتلفه نیز به شمار می رود به اعتماد ملی گفته است که چون پرونده هسته ای، یک پرونده ملی است همه قوا باید در آن نقش داشته باشند. او واگذاری پرونده هسته ای به مجلس را مرتبط با تصمیم سران نظام و آیت الله خامنه ای، رهبر ایران دانسته است.

قدرت الله علیخانی نماینده قزوین نیز خواهان ورود جدی مجلس به پرونده هسته ای شده و گفته در غیر این صورت، کشور با خسارت روبرو می شود.

این نماینده که به طیف منتقد رئیس جمهور تعلق دارد گفته است که بخش وسیعی از اختیارات در پرونده هسته ای باید به مجلس واگذار شود. این نماینده مجلس که عضو فراکسیون اقلیت مجلس است به مساله تحریم بانک ملی اشاره کرده و گفته است که ایران باید هر چه سریعتر به بسته پیشنهادی کشورهای پنج بعلاوه یک پاسخ دهد.

ایران هنوز به بسته پیشنهادی کشورهای پنج بعلاوه یک پاسخ رسمی نداده، اگر چه برخی مقام های این کشور تاکید کرده اند که غنی سازی اورانیوم را که خواست اصلی این کشورها است، متوقف نمی کنند.

بسته پیشنهادی کشورهای پنج بعلاوه یک، عمدتا شامل مشوق های اقتصادی و امنیتی است که ایران در صورت توقف فعالیت های حساس اتمی از آنها بهره مند خواهد شد.

محسن کوهکن، نماینده تهران و سخنگوی هیات رئیسه نیز به روزنامه اعتماد ملی گفته است که حضور مجلس در پرونده هسته ای نشان خواهد داد که هیات مذاکره کننده ایران با طرف خارجی، پشتوانه مردمی دارد.

BBC-LONDON

 

براون: ایران باید ثابت کند که در پی سلاح اتمی نیست

همزمان با ادامه تنش بر سر برنامه هسته ای ایران، نخست وزیر بریتانیا گفت: جمهوری اسلامی ایران باید ثابت کند که به دنبال ساخت و توسعه سلاح اتمی نیست.

گوردون براون به شبکه تلویزیونی سی ان ان گفته است: «ایران با جامعه بین المللی صادق نبوده است

جمهوری اسلامی ایران می گوید که هدف از برنامه هسته ای این کشور و غنی سازی اورانیوم، تولید انرژی اتمی است ولی کشورهای غربی این برنامه را در مسیر دستیابی به توانایی تولید بمب اتمی ارزیابی کرده اند.

نخست وزیر بریتانیا اظهار داشت: «ما نیازمند تعهد کامل و راسخ ایران هستیم، مبنی بر اینکه معاهده منع گسترش سلاح های کشتار جمعی را نقض نخواهد کرد و به دنبال سلاح اتمی نیست. این نخستین مرحله است

ایالات متحده آمریکا و کشورهای اروپایی اعلام کرده اند که در برخورد با برنامه اتمی ایران خواهان حل دیپلماتیک مسئله هستند، این در حالی است که ایران از خواست جامعه جهانی برای تعلیق غنی سازی اورانیوم که کاربرد دو گانه نظامی و غیر نظامی دارد سر باز زده است.

جنگ شدید لفظی ایران و اسرائیل

اظهارات گوردون براون در زمانی صورت می گیرد که تهران و تل آويو جنگ لفظی عليه يکديگر را شدت بخشيده اند و يک مقام سابق اطلاعاتی اسرائيل گفته است که کشورش تنها يکسال برای برخورد با ايران فرصت دارد.

نخست وزیر بریتانیا

منوچهر متکی، وزير امور خارجه جمهوری اسلامی روز يکشنبه به خبرنگاران گفت که اسرائيل در شرايط ورود به ماجراجويی جديد نيست.

وی اظهار داشت: «ما رژيم صهيونيستی را در شرايطی نمی بينيم که بخواهد وارد يک چنين ماجراجويی شود و آنها می دانند بازتاب و پاسخ چنين جسارتی در منطقه چه خواهد بود

گمانه زنی ها در باره حمله اسرائيل به تاسيسات اتمی جمهوری اسلامی پس از آن قوت گرفت که روزنامه آمريکايی نيويورک تايمز در هفته گذشته خبر داد که مانور هوايی اخير اسرائيل در شرق دريای مديترانه به منظور تمرين برای حمله به مراکز هسته ای تهران بوده است.

برخی تحليگران مسائل خاورميانه می گويند: افشای اين مانور نظامی با هدف تشديد فشار ديپلماتيک جامعه بين المللی بر ايران انجام شده است.

وزير امور خارجه ايران می گويد که اسرائيل با پس لرزه های جنگ سال ۲۰۰۶ با حزب الله لبنان دست و پنجه نرم می کند و افزود: «ما در ساختار داخلی اين رژيم و در بخش های مختلف داخلی آن نگرانی و شرايط خاص بر آمده از آن شکست را مشاهده می کنيم

از سوی ديگر، اکبر هاشمی رفسنجانی، رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام نيز «تهديدهای اسرائيل» را «جنگ روانی» توصيف کرد و گفت: «در صورتی که رژيم صهيونيستی تهديدات خود را عملی کند، اين رژيم از اين کار خود پشيمان خواهد شد و واکنش ايران شديد و قاطع خواهد بود

اسرائيل که از سوی کشورهای منطقه خاورميانه متهم به داشتن سلاح اتمی است، تاکنون دو بار به تاسيسات هسته ای کشورهای همسايه حمله کرده است.

اسرائيل در  سال ۱۹۸۱ در بحبوحه جنگ ايران و عراق، به تاسيسات اتمی ناتمام عراق حمله کرد و اين تاسيسات را بمباران و نابود کرد. هواپيماهای اسرائيل همچنين هفت ماه پيش يک نقطه از خاک سوريه را بمباران کردند.

«اسرائيل يکسال فرصت دارد»

در همين حال، رييس سابق سازمان جاسوسی اسرائيل، موساد، گفته است که کشورش تنها يکسال فرصت دارد تا برنامه اتمی ايران را نابود کند و گرنه ناچار خواهد شد تا با در معرض خطر گرفتن برای يک حمله اتمی روبرو شود.

رييس سابق سازمان جاسوسی اسرائيل، موساد، گفته است که کشورش تنها يکسال فرصت دارد تا برنامه اتمی ايران را نابود کند و گرنه ناچار خواهد شد تا با در معرض خطر گرفتن برای يک حمله اتمی روبرو شود.

شابتای شاويت، به روزنامه انگليسی «ساندی تلگراف» چاپ لندن گفته است: «بدترين سناريو» اين است که ايران ظرف يک سال به بمب اتمی دست يابد

.

وی افزود: «زمان برای روبرو شدن با چنين مسئله ای بيش از هر زمان ديگری در حال سپری شدن است

آقای شاويت می گويد: «همچنان که يک افسر اطلاعاتی با بدترين سناريو روبرو است، من می توانم بگويم که ما بايد آماده شويم. ما بايد هر آنچه که برای طرف دفاعی و طرف افکار عمومی غرب لازم است انجام دهيم

اين مقام سابق اطلاعاتی اسرائيل معتقد است که «تحريم ها پاسخگوی اين مسئله نيست و آنچه که باقی می ماند اقدام نظامی است

پيشتر، محمد علی جعفری، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به اسرائيل در باره حمله به ايران هشدار داده بود و اظهار داشت: «رژيم صهيونيستی از ميزان برد موشک های ايرانی به خوبی اطلاع دارد

در حال حاضر مايکل مولن، رييس ستاد مشترک ارتش آمريکا در اسرائيل به سر می برد و بر اساس گزارش های منتشره، موضوع برنامه اتمی جمهوری اسلامی از محورهای اصلی گفت وگو های وی با مقام های تل آويو است.

ايران برای «سربازان متجاوز» قبر حفر می کند

فرمانده کميته جستجوی مفقودين ستاد کل نيروهای مسلح ايران اعلام کرده است، ایران برای تدفين سربازانی که در «حمله احتمالی» کشته خواهند شد در هر يک از شهرهای مرزی ايران ۱۵ تا ۲۰ هزار قبر و در مجموع حدود ۳۲۰ هزار قبر حفر می کند.

میر فیصل باقر زاده، نگفته است که اين قبرها برای «سربازان متجاوز» کدام «دشمن» حفر می شود، اما در سخنانش با اشاره به جنگ ويتنام، به صورت غیر مستقیم به سربازان آمريکايی اشاره کرده است.

او گفته است: «در تلاش هستيم تا با اقدامات پيشگيرانه، گام مفيدی برای کاهش رنج ها و آلام خانواده های آن گروه از سربازانی که در تجاوز احتمالی به کشورمان به هلاکت می رسند برداريم و نگذاريم تجربه تلخ و طولانی جنگ ويتنام تکرار شود

فرمانده کميته جستجوی مفقودين ستاد کل نيروهای مسلح ايران که سخنانش در سايت رسمی بنياد حفظ آثار و ارزش های دفاع مقدس و چند خبرگزاری داخل ايران منتشر شده، در توضيح سخنان خود افزوده است: « به منظور حفظ تمامت جسمی و کرامت کشته شدگان دشمن و پيشگيری از مفقوديت بلند مدت آنان ترتيبی اتخاذ شده است تا با حفر قبور کافی در مناطق مرزی و يا نقاط مرزی نزديک به خطوط نبرد عمليات تدفين اجساد سربازان دشمن به خوبی و در کمترين فرصت ممکن انجام گيرد

میرفیصل باقرزاده

اما او نگفته است که اين قبرها در کدام استان ها حفر خواهد شد و اين کار از چه زمانی آغاز می شود اما از «گروههای داوطلب مردمی، کارگران، کشاورزان و جوانان» درخواست کرده است که کميته جستجوی مفقودين را در حفر قبرهای «سربازان متجاوز» ياری دهند.

او همچنين گفته است: «چنانچه شرايط تعجيلی و اضطراری به وجود آيد اين کار با کندن کانال به صورت انبوه و دسته جمعی صورت خواهد گرفت

اين عضو سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ايران، همچنين گفته است که «اين اقدام در در اجرای مواد کنوانسيون ژنو و پروتکل های الحاقی و همچنين ديگر دستورالعمل ها و مقررات بين المللی مربوط به نحوه همکاری دولت ها با کميته بين المللی صليب سرخ در شرايط جنگ و نبردهای مسلحانه برای تدفين اجساد سربازان متجاوز دشمن انجام می شود

آقای باقرزاده، همچنين از جامعه بين المللی درخواست کرده است که برای «تقويت کميته جستجوی مفقودين جمهوری اسلامی ايران از اقدامات غير انتفاعی اين کميته برای تدفين اجساد  سربازان کشور متجاوز حمايت نمايد

این فرمانده سپاه پاسداران مسئول کميته ای مشهور به «تفحص» است که وظيفه اش يافتن پيکر کشته شدگان جنگ هشت ساله ايران و عراق است.

طی هفته گذشته و پس از آنکه روزنامه نيويورک تايمز از احتمال اينکه مانور نظامی نیروی هوایی ارتش اسرائيل بر فراز دريای مديترانه که اوايل ماه ميلادی جاری انجام شده است تمرينی برای حمله به تاسيسات هسته ای ايران باشد، گمانه زنی در باره احتمال حمله به ایران شدت گرفت.

به دنبال انتشار اين گزارش، اگر چه ارتش اسرائيل ارتباط ميان مانور و حمله نظامی به ايران را تاييد يا تکذيب نکرد اما سخنگوی کاخ سفيد رسما اعلام کرد: «جرج بوش، رييس جمهوری آمريکا، همچنان معتقد به يک راه حل ديپلماتيک در باره ايران است

انتشار اين گزارش در ايران هم واکنش هايی در پی داشت که از آن جمله، محمد علی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در گفت و گو با روزنامه جام جم به «جدی تر شدن» احتمال حمله به ايران اشاره کرده و «کشور های متجاوز» را به پاسخ متقابل نظامی مستقيم و غير مستقيم با کمک شيعيان و گروه های وابسته به ايران در ساير کشورها تهديد کرده بود.

فرمانده سپاه پاسداران همچنين گفته است که در صورت حمله به ايران، اين کشور عبور نفت از تنگه هرمز را تحت کنترل خود در خواهد آورد.

حمله به ایران: «فاجعه ای عمیق تر از عراق»

میترا فرهمند (اسراییل)

هانس بليکس، ریيس پيشين آژانس بين المللی انرژی اتمی و نيز وزير سابق امورخارجه سوئد، درمصاحبه هائی جداگانه با آخرين شماره روزنامه «يديعوت آخرونوت» دراسرائيل، به اين کشور نسبت به عواقب يک حمله احتمالی نظامی به تاسيسات هسته ای جمهوری اسلامی ايران هشداردادند.

اين هشدارها درحالی است که درياسالار مايکل مولن رئيس ستاد مشترک ارتش ايالات متحده مذاکرات خود با همتای اسرائيلی و ديگر مقامات اسرائيلی درباره برنامه های اتمی ايران را از روز يکشنبه در اسرائيل آغاز می کند.

هانس بليکس که درفاصله سال های ۱۹۸۱ تا ۱۹۹۷، به مدت ۱۶ سال رياست آژانس بين المللی انرژی اتمی را دردست داشت، درمصاحبه با  روزنامه اسرائيلی يديعوت آخرونوت ، گفته است روندی که اکنون درقبال ايران دنبال می شود، شباهتی چشمگير به تعقيب عراق درايام حاکميت صدام حسين دارد.
 
هانس بليکس، ديپلمات کارکشته زاده اوپسالا درسوئد که اکنون ۸۰ ساله است، با تاسف ياد آورمی شود که درطول سال ها او و هيات های بازرسی تسليحاتی و ناظران آژانس «سنگ بروی سنگ» باقی نگذاشتند و «زيرهر دانه شنی» درعراق را درجستجوی جنگ افزارکشتارهمگانی عراق نگريستند.

هانس بليکس که اکنون يک نهاد مستقل را برای مقابله با جنگ افزارکشتارهمگانی رياست می کند، هرچند درموضع تصميم گيری نيست اما اميدواراست که ديدگاههايش درروند تصميم گيريها اثر بگذارد.
 
او می گويد، اتهاماتی که به ايران درمورد مداخلات تروريستی درعراق وارد می شود، بخشی از پرونده سازی برای توجيه اقدام نظامی احتمالی است.

هانس بليکس درعين حال می گويد: «می توانم درک کنم که چرا ترديد و سوءظن ها نسبت به برنامه های هسته ای ايران قوی است به ويژه آن که ايران علنا به غنی سازی اورانيوم پرداخته و کشوری که بتواند اورانيوم را درحد چهار درصد غنی کند، به راحتی نيز می تواند غلظت آن را به ۹۴ درصد برساند و فاصله بين ۴ تا ۹۴ درصد، تنها يک مساله فنی است».

بليکس همچنين می گويد: «ايران نمی تواند هيچ توجيه اقتصادی قابل قبولی برای اصرارش درمورد غنی سازی اورانيوم ارائه کند و در حالی که ايران تنها دو کوره نيمه تمام دارد و مدعی تلاش برای ساخت کوره های ديگر است، کشورخود من، سوئد ازده نيروگاه هسته ای فعال برخورداراست، ولی سوئد هيچ گاه خود به غنی سازی اورانيوم اقدام نکرده وبسياربه صرفه تراست که ما اورانيوم غنی شده برای فعاليت اين کوره ها را ازخارج خريداری کنيم. کره جنوبی نيز ۲۰ کوره هسته ای فعال دارد ولی آن کشور نيز اورانيوم غنی شده را وارد می کند. افزون براينها، اين واقعيت نيز که ايران مصرانه به طرح کوره آب سنگين اراک ادامه می دهد، رفتاری به شدت شک برانگيزاست زيرا ازآن می توان پلوتونيوم توليد کرد».

هانس بلیکس

باوجود اين، هانس بليکس به يديعوت آخرونوت می گويد: «همه برگ های برنده دردست غرب است و می توان به گونه ای با ايران برخورد کرد که نه تنها طرح های غنی سازی اورانيوم را متوقف کند بلکه برای هميشه ازبرنامه های هسته ای خود دست بکشد».

هانس بليکس معتقد است: «بسته های تشويقی ارائه شده به ايران فاقد دو فاکتورمهم بوده است: دادن تضمين کافی و رضايت بخش به ايران. زيرا کشوری که به سوی ساخت جنگ افزاراتمی پيش می رود، خود را درمعرض تهديد احساس می کند وبايد ايران اطمينان يابد که ازسوی اسرائيل و آمريکا مورد حمله قرارنخواهد گرفت. فاکتوردوم که درمشوق ها ديده نمی شود، آمادگی جامعه بين المللی برای درآغوش گرفتن ايران است. همان گونه که به کره شمالی اطمينان داده شده که بخشی ازجامعه بين المللی خواهد بود».

هانس بليکس ايالات متحده آمريکا را به تلاش های بيشتر برای تقويت ارتباط های سياسی با ايران فرامی خواند و نيز ازاروپا می خواهد که ازارتباط های خود با دولت تهران به گونه ای موثرتر استفاده کنند، ولی می گويد: «البته نمی دانم که اينها هنوز برگ های برنده ای باشد اما برگهائی مهم برای ديالوگ است».

درپاسخ به اين پرسش که کدام يک ازطرفين بايد گام نخست رابردارد؟ هانس بليکس می گويد: «مذاکرات بدون شرط مهمترازنظارت است. زيرا ناظران تاکنون نيز به شواهد لازم دست يافته اند ولی اينکه روند گفتگوها درآينده چگونه باشد، به حال خود رها شده است و کشورهای غرب خود را به تنگنا انداخته اند واين امر که اروپائی ها خود را مقيد کرده اند به اينکه ابتدا ايران طرح های غنی سازی اورانيوم را معلق کند، موجب شده که آنها با دست خود خويش را تحقير کنند».

هانس بليکس درجای ديگری از اين مصاحبه مشروح نگرانی عميق خود را ازوقوع يک «فاجعه غيرقابل تصور» برای منطقه درصورت وقوع يک حمله نظامی به ايران بيان می کند، و می گويد: «اگر حمله به ايران يک گزينه برای اسرائيل است، اين يک گزينه برای فاجعه خواهد بود و اگرجنگ درعراق به عنوان يک فاجعه تلقی می شود، آغاز جنگ و ادامه آن درايران، فاجعه ای چند برابرعظيم تر خواهد بود و عواقبی بارها وخيم ترخواهد داشت».

هانس بليکس به اسرائيل و آمريکا هشدارمی دهد که «سخن گفتن پی درپی از گشوده بودن گزينه نظامی می تواند خطرناک باشد زيرا ممکن است سران تهران را به سخت گيری بيشتر وادارکند و ميانه روهائی را نيز که درحاکميت ايران هستند و بازگشت به مسير تعليق غنی سازی را توصيه می کنند به حمايت ازافراطيون وادار کند و حمله احتمالی نيز توجيهی برای بنيادگرايان تهران خواهد بود که دستيابی به جنگ افزارهسته ای برايشان الزامی است».

هانس بليکس ابرازاطمينان می کند که «حمله به تاسيسات هسته ای ايران تنها برای مدت زمانی برنامه های هسته ای ايران را به تاخيرخواهد انداخت و آنها با حرارتی بيشتربه ازسرگيری اين طرحها اقدام خواهند کرد و اگر اکنون غرب درسطح حدس و گمانه زنی به نيت ايران مشکوک است، مطمئن باشد که پس ازيک حمله، برنامه های هسته ای ايران رويکرد نظامی خواهد گرفت».

اين مصاحبه با هانس بليکس درحاشيه کنفرانس روزهای اخير دربرلين که طی آن کارشناسان موشکی آمريکا برنامه های استقرار سپردفاع موشکی ايالات متحده دراروپای مرکزی را بررسی کردند، انجام شده است.

مصاحبه کننده با هانس بليکس آقای الداد بک خبرنگارمشهور روزنامه يديعوت آخرونوت دربرلين است.

آقای الداد بک خود اخيرا با گذرنامه غيراسرائيلی و تابعيت يک کشورديگر توانست به عنوان گردشگر چند هفته ازايران ديدار کند و نيز با سفر به بوشهر ازکنار تاسيسات هسته ای بوشهر با مردم عادی عکس گرفته و نيز به نطنز رفته و با مردم کوچه و بازار نطنز سخن گفته بود.

الداد بک درحاشيه نشست برلين نيز مصاحبه ای با وزيرامورخارجه کشوراسلووانی، که رياست نوبتی اتحاديه اروپا را دردست دارد، انجام داده، که وی نيزتاکيد کرده که «حمله احتمالی اسرائيل به تاسيسات هسته ای ايران با کمترين ميزان تفاهم ازسوی جامعه بين المللی روبرو خواهد شد».

اسلووانی تا پايان ژوئن رياست نوبتی اتحاديه اروپاست و ازاول ژوئيه اين مقام را برای نيمه دوم سال ۲۰۰۸ به فرانسه می سپارد و به همين دليل است که اسرائيل تلاش زيادی را برای نزديکی بيشتر به فرانسه انجام داده است.

اسرائيل درهفته اخيرپذيرای رئيس جمهوری فرانسه بود.

نيکلا سرکوزی درسخنرانی درکنست اسرائيل گفت: «هرعاملی که بخواهد به اسرائيل تعرض کند، خود را با فرانسه نيزروبروخواهد ديد».

ديميتری روپل وزيرامورخارجه اسلووانی به يديعوت آخرونوت می گويد: «مسلم است که ما به نيت سران تهران درپيگيری طرح های هسته ای شان مشکوک هستيم اما سياست دوگانه فشار و تشويق را درپيش گرفته ايم ودرعين نشان دادن عزم جزم و قاطعيت، بسته تشويقی تازه ای به آنها ارائه کرده ايم و تصميم راسخ داريم که نگذاريم ايران به قدرت هسته ای نظامی تبديل شود».

Radio Farda © 2008 RFE/RL, Inc. All Rights Reserved.

Story from RadioFarda.com

 

 

نشانه‌های انعطاف تهران در مناقشه‌ی هسته‌ای؟

جمهوری اسلامی تاکنون شرط تعلیق غنی‌سازی اورانیوم را رد کرده و آن را به عنوان پیش شرط مذاکرات غیرقابل بحث خوانده است. به رغم این، در روزهای گذشته زمزمه‌هایی در تهران به گوش می‌رسد که حکایت از قابل بحث بودن تعلیق دارد.

بسته‌ی پیشنهادی کشورهای موسوم به ۵+۱، پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان، به جمهوری اسلامی در محافل دیپلماتیک اروپا یکی از آخرین تلاش‌ها برای پایان دادن به مناقشه‌ی هسته‌ای با تهران عنوان شده. این بسته شامل امتیازهای سیاسی و اقتصادی فراوانی است که این کشورها حاضرند در صورت شفاف سازی فعالیت‌های هسته‌ای و پذیرش تعلیق غنی‌سازی اورانیوم در اختیار ایران بگذارند. جمهوری اسلامی تاکنون این شرط را رد کرده و تعلیق را به عنوان پیش شرط مذاکرات غیرقابل بحث خوانده است. به رغم این، در روزهای گذشته زمزمه‌هایی در تهران به گوش می‌رسد که حکایت از قابل بحث بودن تعلیق دارد.

رئیس مجلس هشتم، علی لاریجانی، در نطق پیش از دستور روز چهارشنبه، پنجم تیرماه به کشورهای غربی توصیه کرد مذاکره با ایران را هر چه سریعتر آغاز کنند. او تاکید می‌کند سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی «آمادگی برای مذاکره را اعلام نمود و مجلس شورای اسلامی این مسیر را مفید می‌داند.» سرپرست پیشین تیم مذاکره کننده‌ی هسته‌ای می‌افزاید «ارزیابی من با توجه به تجربیات گذشته این است که فرصت کوتاهی برای تعامل باقی مانده، اما با توجه به فضای بی‌اعتمادی حاصل از رفتارهای اخیر، احتیاج به علامت‌های منطقی و سازنده وجود دارد.» منظور لاریجانی از «فضای بی‌اعتمادی» تحریم بانک ملی از سوی کشورهای عضو اتحادیه‌ی اروپاست که یک روز پیشتر انجام شد و به گمان او با خواست مذاکره در تضاد است.

خاویر سولانا هماهنگ کننده‌ی سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده‌ی کشورهای ۵+۱ که ۲۵ خرداد تازه‌ترین بسته‌ی پیشنهادی غرب را به تهران ارائه‌کرد، عصر روز چهارشنبه ۵ تیر در ژنو گفته است «در ارتباط با ایران ما دو استراتژی داریم که یکی از آنها مذاکره و دیگری اقدام در چهارچوب شورای امنیت است.» شورای امنیت در سه قطعنامه‌ای که از مرداد سال ۸۵ تا کنون به تصویب رسانده، جمهوری اسلامی را ملزم به توقف غنی‌سازی اورانیوم برای جلب اعتماد بین‌المللی نسبت به صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ایش کرده است. سولانا تاکید می‌کند «اتحادیه اروپا به استفاده از مذاکره و تحریم‌های شورای امنیت برای وادار کردن ایران به تعلیق غنی سازی ادامه خواهد داد.» تهران همواره تعلیق را به عنوان پیش شرط آغاز مذاکرات رد کرده اما شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد جمهوری اسلامی بیش از گذشته در پی یافتن راهی برای ادامه‌ی مذاکرات است.

اصرار مسئولان ارشد جمهوری اسلامی در نپذیرفتن تعلیق، به ویژه در دو سال گذشته، این موضوع را به مسئله‌ای حیثیتی تبدیل کرده است. اکنون به نظر می‌رسد با افزایش فشارهای بین‌المللی و تشدید تحریم‌ها، پذیرش بسته‌ی پیشنهادی غرب یا چانه زدن بر سر آن در دستور کار قرار گرفته. ظاهرا تعلیق غنی‌سازی اورانیوم نیز دیگر آن خط قرمزی که مسئولان ادعا می‌کردند نیست و لااقل بحث در مورد آن مجاز شمرده می‌شود.

هفته‌ی گذشته رادیو "گفت و گو" برنامه‌ای به این موضوع اختصاص داد که در آن دو کارشناس روابط بین‌الملل و مسائل استراتژیک و یک متخصص پرونده‌ی هسته‌ای شرکت داشتند. شرکت‌کنندگان در این گفت و گو معتقدند تعلیق خط قرمز حکومت نیست و می‌توان با تغییراتی در بسته‌ی پیشنهادی آن را پذیرفت. یکی از شرکت‌کنندگان با این پرسش که «این چگونه خط قرمزی است که تا دو سه سال پیش مطرح نبوده» تاکید می‌کند تعلیق مسئله‌ای است که بسته به شرایط می‌توان در مورد آن تصمیم‌های مختلف اتخاذ کرد.

مشروح گفتگوی رادیویی یاد شده را سایت تابناک منتشر کرده که در روزهای گذشته از منظری متفاوت موضوع هسته‌ای را بررسیده است. این سایت که گفته می‌شود به محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام تعلق دارد در مطلب بدون امضایی زیر عنوان «برنامه‌ی هسته‌ای هدف یا وسیله؟» از جمله نتیجه می‌گیرد «با توجه به تکنولوژی موجود غنی‌سازی، ذخایر محدود اورانیوم، وضعیت بازارهای جهانی و نیازهای کشور به سوخت هسته‌ای طی بیست سال آینده، تولید انبوه سوخت هسته‌ای در داخل، از اولویت بالایی برخوردار نیست.»

 

سایت تابناک در اقدامی دیگر در مورد پاسخ ایران به بسته‌ی پیشنهادی کشورهای ۵+۱ یک نظر سنجی اینترنتی برگزار کرده که نتایج آن موید نظرات مطرح شده در این سایت می‌باشد. در این نظر سنجی که به نوشته‌ی تابناک در طی سه روز ۳۵ هزار نفر در آن شرکت کرده‌اند بیش از پنجاه درصد به گزینه‌ی «پذیرش کلیت بسته با اصلاح برخی مفاد» رای داده‌اند. بنابر این گزارش حدود ۲۴ درصد خواهان رد کامل بسته هستند و ۲۱ درصد معتقدند باید آن را به طور کامل پذیرفت.

یکی دیگر از نشانه‌هایی که می‌تواند به عنوان انعطاف در موضوع هسته‌ای تعبیر شود غیبت مسئله‌ی غنی‌سازی در سخنان مقام‌های حکومت و به ویژه رئیس جمهور است. محمود احمدی‌نژاد که تا هفته‌ی گذشته هیچ فرصتی، حتا دیدار با مردم روستاهای دورافتاده را برای مطرح کردن حق و تصمیم جمهوری اسلامی برای ادامه‌ی غنی‌سازی از دست نمی‌داد، در روزهای گذشته تقریبا هیچ اشاره‌ای به این موضوع نکرده است. یکی از معدود سخنان او در ارتباط با فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی روز سه شنبه ابراز شد که در آن «دستیابی به حق [استفاده از] انرژی صلح آمیز هسته‌ای» از دستاوردهای حضور مردم در صحنه عنوان شد. با این همه تصمیم در مورد پرونده‌ی هسته‌ای در بالاترین سطوح نظام گرفته می‌شود و ملاحظات و مسائل گوناگون می‌تواند در آن دخیل باشد.

بهزاد کشمیری‌پور

 

نیازی، قربانی پرونده‌ی پالیزدار؟

رئیس قوه‌ی قضاییه‌ی ایران، طی حکمی به ریاست محمد نیازی بر سازمان بازرسی کل کشور خاتمه داد. گفته می‌شود این تغییر بی‌ارتباط با پرونده‌ی عباس پالیزدار نیست. پالیزدار به خروج اسناد محرمانه از سازمان بازرسی متهم است.

روزشنبه، هشتم تیرماه، با حکم کوتاهی که به امضای رئیس قوه‌ی قضاییه، آیت‌الله شاهرودی، منتشر شد، دوران ماموریت محمد نیازی به عنوان رئیس سازمان بازرسی کل کشور خاتمه یافت. گفته می‌شود این تغییر بی‌ارتباط با پرونده‌ی عباس پالیزدار نیست.

پالیزدار که در دوسخنرانی، تعدادی از روحانیان و شخصیت‌های برجسته‌ی جمهوری اسلامی را به فساد اقتصادی متهم کرده، خود به اتهام «افشای اسناد رسمی و محرمانه در موضوعات امنیتی و نظامی و دولتی کشور» در بازداشت به سر می‌برد.

او در دو سخنرانی اخیر خود، در دانشگاه‌های همدان و شیراز، مدعی شد افشاگری‌هایش در مورد فساد اقتصادی متکی به اسنادی است که در اختیار دارد. به گفته‌ی سخنگوی قوه‌ی قضاییه «در تحقیقات مشخص شد پالیزدار با برخی از هم‌دستان خود با ورود به برخی از سازمان‌ها، اسناد طبقه بندی شده آنها را از سیستم دولتی خارج و چند هزار اوراق را این چنین در استان‌های مختلف مخفی کرده است.»

بخشی از این اسناد در اختیار سازمان بازرسی کل کشور بوده و در مورد چگونگی دست یافتن پالیزدار به آنها پای چند تن از نمایندگان مجلس و کارمندان سازمان بازرسی نیز به میان کشیده شد. در روزهای گذشته بازجویی از سه نماینده‌ی مجلس که ظاهرا در معرفی پالیزدار به عنوان دبیر هیات تحقیق و تفحص از قوه‌ی قضاییه نقش داشته‌اند، تنش‌های فراوانی میان دو قوا به وجود آورده است.

عوض‌شدن مضمون ماجرا

با متهم شدن برخی از اعضای هیات تحقیق و تفحص به همکاری با پالیزدار، درستی یا نادرستی ادعاهای او درباره‌ی فساد اقتصادی، بیش از پیش به موضوعی فرعی تبدیل شد و چگونگی دست یافتن به اسناد و نقش هیات تحقیق در این ماجرا، در کانون بحث‌ها و جدل‌ها قرار گرفت.

روز گذشته، هشتم تیر، برخی از سایت‌های اینترنتی، از احتمال بازداشت حسن کامران، رئیس هیات تحقیق خبر داده‌اند. احضار کامران و دو عضو دیگر این هیات، هفته‌ی پیش از سوی بازپرس پرونده تایید شده است. چهارشنبه‌ی گذشته ۲۱۲ نماینده‌ی مجلس در نامه‌ای ضمن اعتراض به احضار نمایندگان از سوی قوه‌ی قضاییه، متذکر می‌شوند «این مدارک، گویای سوء استفاده احتمالی از مقام و موقعیت برخی از بزرگان کشور به دست وابستگان آنهاست.» در این نامه با حمایت از برخورد قضایی با تخلف پالیزدار «در حفظ اسناد و اطلاعات نهایی نشده» و انتشار آنها، نسبت به آنچه تعرض و «تهدید نمایندگان عضو هیات تحقیق و تفحص» عنوان می‌شود، اعتراض شده است.

اختلاف نظر بر سر حوزه‌ی فعالیت سازمان بازرسی

در نامه‌ای که بازپرس پرونده‌ی پالیزدار خطاب به رئیس مجلس نوشته و در رسانه‌ها نیز منتشر شد، تاکید می‌شود که متهم، با هماهنگی و اطلاع رئیس و مخبر هیات تحقیق، و بعضا با تشویق و ترغیب آنها برخی از پرونده‌هایی را که در اختیار هیئت بوده به صورت غیرقانونی کپی و به خارج از مجلس منتقل کرده است. به نوشته‌ی بازپرس پرونده، بخشی از اتهام پالیزدار به افشای اسناد «محرمانه و دارای طبقه‌بندی در موضوعات امنیتی و نظامی و دولتی کشور» مربوط می‌شود.

سوم تیرماه، قائم مقام سازمان بازرسی به خبرگزاری فارس می‌گوید: «این نهاد تاکنون اجازه بازرسی از سپاه و ارتش را نداشته تا اسناد و اطلاعات نظامی آنها را به درخواست هیات تحقیق و تفحص دراختیارشان قرار دهد.» او در ارتباط با مدکرکل حوزه ریاست سازمان بازرسی که به اتهام همکاری بیرون از ضوابط تعریف شده، با پالیزدار بازداشت شده، تاکید می‌کند، همکاری این فرد به عنوان رابط با هیات تحقیق، صرفا در چهارچوب وظایف اداری‌اش بوده است.

روز شنبه رئیس قوه‌ی قضاییه با صدور حکمی به ماموریت حجت‌السلام محمد نیازی در مقام ریاست سازمان بازرسی کل کشور خاتمه داد و هم‌زمان او را به  عنوان عضو معاونت دیوان عالی کشور منصوب کرد. نیازی از سال ۱۳۷۸ رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح شد و از سال ۸۳ ریاست سازمان بازرسی را بر عهده گرفت. سازمان بازرسی کل کشور بارها تاکید کرده که همکاری با هیات تحقیق، مطابق تکلیف قانون اساسی انجام شده و عباس پالیزدار نیز با حکم رسمی این هیات به سازمان معرفی شده است.

با این همه مشخص نیست محمد نیازی، به دلیل آنچه سهل‌انگاری در حافظت از اسناد محرمانه عنوان می‌شود برکنار شده یا به عنوان یکی از قربانیان پرونده‌ی پالیزدار از سمت خود کنار رفته است. در کنار این احتمال‌ها و گمانه‌زنی‌های دیگری که در محافل سیاسی و خبری به گوش می‌خورد، در شرایط کنونی تغییر بالاترین مقام سازمانی که بررسی پرونده‌های فساد اقتصادی یکی از وظایف آن محسوب می‌شود، می‌تواند دلایلی فراتر از یک جابه جایی ساده در دستگاه قضایی داشته باشد.

بهزاد کشمیری

www.dw-world.de | © Deutsche Welle

 

 

 

پاپ:از جنگی جدید علیه ایران جلوگیری کنیم

یکشنبه، 9 تیر 1387

 

پیشگیری از یک جنگ دیگر. پاپ بندیک شانزدهم سکوت خود در مورد پرونده هسته ای ایران را شکست و در سخنان روز یکشنبه گذشته اش درخواستی هشدارآمیز را مطرح کرد و در همان حال همگان را نسبت به برقراری صلح، همدلی و مشارکت در خاورمیانه تشویق کرد.


پاپ تصریح کرد که جلوگیری از جنگ ها و کنترل کردن منازعات در این منطقه، بسیار بحرانی بوده و یافتن هر امکانی برای برقراری راه های دیپلماتیک یک نیاز فوری است. او همچنین خواست تا حتی کوچکترین نشانه های گفتگو و تمایل به صلح و آشتی نیز مورد توجه قرار گیرد و تقویت شود. کلمه "ایران" زمانی که او از جنگ صحبت می کرد از دهان پاپ شنیده نشد، اما با این حال در حال حاضر آخرین حرکات و موضع گیری های دولت ایران روی میز وزارت کشور واتیکان قرار دارد یعنی:عدم تعلیق و توقف ایران در راه هسته ای شدن و همچنین آمادگی آن کشور برای بررسی بسته مشوق هایی که خاویر سولانا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ایران برد.

موضع اصلی واتیکان در مورد مساله هسته ای کاملا دقیق و روشن است. واتیکان با تکثیر سلاح های هسته ای مخالف است و همواره قدرت های اتمی جهان را به گام نهادن در راه خلع سلاح اتمی، مطابق پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای، تشویق می کند. اما در عمل کشورها به راه دیگری می روند. تهران برنامه خود را متوقف نمی کند و قدرت های هسته ای نیز به خلع سلاح اصلا نمی اندیشند. در واتیکان نگرانی ها نسبت به فشارهای جدیدی که از سوی واشینگتن و اسراییل نسبت به اتخاذ راه حلی نظامی اعمال می شود بسیار زیاد است.

در ساختمان آپوستولی (دفتر و اقامتگاه شخصی پاپ) همه تحت تاثیر شایعات و اظهارنظرهای به وجود آمده پس از ملاقات جرج بوش و برلوسکونی قرار گرفته اند. شایعاتی که از این کلام نخست وزیر ایتالیا نشات گرفت:"من چیزهایی(از بوش) شنیدم که ترجیح می دادم نمی شنیدم" و به این ترتیب او بدترین سناریوهای ممکن را مجسم کرد. از سوی دیگر بوش نیز به هنگام ملاقات و گفتگو با پاپ از ایران اتمی به عنوان یک تهدید آشکار و مشخص نام برد.

اما از طرف دیگر صداهایی که از اسراییل به گوش می رسد نیز در افزایش نگرانی های پاپ موثرند:پیشنهادهای مصرانه ای که از مسدود کردن خلیج فارس تا بمباران ایران را شامل می شود. میان اسقف ها و کاردینال های خاورمیانه این سناریو بزرگترین کابوس ها و ترس و وحشت را به وجود آورده است.

متعاقب مطرح شدن امکان حمله نظامی، گروه های افراط گرای مخالف حضور مسیحیان در سرزمین های اسلامی نیز به طور طبیعی از عصبانیت دنیای اسلام بهره برداری کرده و از آتش خشم مسلمانان تغذیه می کنند.

پاپ بندیکت شانزدهم همچنین در سخنرانی خود از تلاش های گروه "پنچ به علاوه یک" حمایت کرد. او ضمن اشاره به پیام خود به سازمان ملل اظهار داشت که عمل جامعه جهانی و نهادهای وابسته به آن هرگز نباید به عنوان باج خواهی ناخواسته و محدود کردن حق حاکمیت تفسیر شود، بالعکس عدم مداخلات می تواند سبب خسارت های فراوان شود. راتزینگر علاوه بر این در سخنرانی اش احترام به مشروعیت سازمان های جهانی را یادآوری شد. درخواست پاپ مبنی بر توجه به کوچکترین نشانه های گفتگو و آشتی برای "سرزمین مقدس" نیز صادق است.

بندیکت شانزدهم امیدوار است که حماس و اسراییل به توافقی هرچند غیر مستقیم برای اجتناب از برخوردها و حملات جدید در غزه دست پیدا کنند. پاپ در جریان دیدار با بوش صریحا درخواست کرد که پروسه مذاکرات آناپولیس مجددا آغاز شود. در این لحظه البته واتیکان از هرگونه پیش بینی احتراز می کند. بندیکت شانزدهم که به قول خودش دعا و سخنرانی اش را از سرحدات مدیترانه ای اروپا در بندر بریندیزی، جایی که میان شرق و غرب قرار گرفته، به پایان می برد اظهار امیدواری کرد که ایتالیا، اروپا و تمام جهان از طوفان هایی که ایمان و ارزش ها را تهدید می کنند در امان بمانند. در حضور یک روز و نیمه پاپ در پولیا (منطقه ای در جنوب ایتالیا) اشاره به مساله مهاجران در ایتالیا و همچنین امنیت فراموش نشد. در این مورد پاپ تصریح کرد که شفقت مسیحی فقط به معنای پرهیزکاری یا امورخیریه نیست بلکه شامل حمایت و مشارکت نیز می شود.■

ترجمه از ایتالیایی: نازنین توکلی
مارکو پولیتی, لارپوبلیکا,

منبع:ایران در جهان

بی اطلاعی از وضعیت ویدا دهقانیان فعال مدنی بازداشت شده در روز 24 خرداد

یکشنبه، 9 تیر 1387

 

ادوارنیوز: ويدا(فاطمه)دهقانيان ، از فعالين مدني و فرهنگي كه در روز 24 خرداد سال جاري حوالي ميدان ونك توسط نيروهاي امنيتي دستگير شده بود، با گذشت بيش از 15 روز همچنان در وضعيت نامعلومي به سر مي برد.

بنا بر گزارش ها دهقانیان به همراه ديگر دستگيرشدگان  در روز 24 خرداد ماه به بند 209 زندان اوين انتقال دادند ، اما كساني كه در اين بند همراه او بودند، پس از آزادي اعلام داشتند كه وي را از ما جدا كرده و به مكان نامعلومي انتقال دادند. خانواده او نيز مي گويند كه دخترمان تا كنون هيچ گونه تماسي با منزل نداشته و از اين بابت ابراز نگراني مي كنند.گفته می شود وی در خصوص  حزب پان ایرانیست تحت بازجویی قرار دارد

ابراز تاسف آیت الله بیات زنجانی از حوادث دانشگاه زنجان/دولت و وزارت علوم پاسخگو باشند

شنبه، 8 تیر 1387

 

جمعی از دانشجویان دانشگاه زنجان، عصر روز پنجشنبه ششم تیرماه با حضور در دفتر آیت‌الله اسدالله بیات‌زنجانی از علمای قم، ضمن دیدار و گفت‌وگو با وی، گزارش مفصلی پیرامون اتفاقات پیش آمده در دانشگاه زنجان ارائه کردند.
در این دیدار آیت‌الله بیات پس از استماع سخنان دانشجویان با اظهار تاسف و تاثر نسبت به مسایل پیش‌آمده در دانشگاه زنجان سخنان خود را با آیه" انّالله و انّا اِلیه راجِعون" آغاز کرد و اظهار داشت: «اینکه سخنان خود را با استرجاع آغاز کردم به این دلیل است که آدمی، زمانی که مصیبتی برایش ایجاد شود و راه، به جایی به جز پیشگاه حضرت حق نبرد، از این تعبیر استفاده می‌کند».

وی افزود: «من به دو دلیل از زمانی‌که داستان را شنیدم نسبت به آن حساس شدم و از منابع متفاوتی نیز قضیه برای من نقل شد، یکی به این دلیل که خودم زنجانی هستم و نسبت به این شهر تعصب دارم و از طرف دیگر، این قضیه در دانشگاه و یک محیط علمی اتفاق افتاده و من همیشه دغدغه نسبت به مراکز علمی اعم از حوزوی و دانشگاهی، داشته‌ام».

این عالم دینی در ادامه گفت: «در ابتدا‌، شائبه سیاسی بودن این امر، در من وجود داشت ولی با توجه به اخباری که در این ایام و به‌واسطه منابع موثق، به من رسیده است این امر را نه اینکه سیاسی نمی‌دانم بلکه کاملاً اخلاقی و اجتماعی می‌دانم».

آیت‌الله بیات‌زنجانی تاکید کرد: «این را بدانید که اگر حتی درصدی احتمال سیاسی بودن را در قضیه می‌دادم، هیچ‌گاه از دانشجویان دفاع نمی‌کردم. امروز با کمال تاسف باید بگویم که خطر بزرگی در جامعه در حال وقوع است و آن اینکه در جامعه گناه بزرگی اتفاق می‌افتد و عده‌ای غیر از اینکه عکس العملی در باطن در برابر آن از خود نشان نمی‌دهند بلکه حتی ناهیان از منکر را تحقیر می‌کنند».

وی اضافه کرد: «مطلبی که رخ داده و البته آن را نمونه‌ای از اتفاقات این دو، سه سال اخیر می‌دانم این است که اولا حریم دانشگاه، ثانیا حریم دانشجو، علم و عالم آن هم توسط کسی که خودش مدعی دفاع از علم و عالم و دانشجو و دانشگاه است شکسته شده و از همه بدتر اینکه این اتفاق در شهری که مشهور به دارالمومنین است، به وقوع پیوسته است».

بیات‌زنجانی خاطرنشان کرد: «این مانند گناه یک روحانی و در درجه بالاتر شبیه گناه یک مجتهد است. عمل خلاف معاون دانشگاه در محیط دانشگاه مانند عمل خلاف یک روحانی در مسجد است، من نمی‌توانم با خودم بگویم سهوی اتفاق افتاده است».

وی تصریح کرد: «بنده با صراحت می‌گویم، خطای این فرد یا افرادی در این سطح اگر هم سهواً انجام شده باشد، در حکم عمد است و باید به‌صورت عمد با وی برخورد شود. پرده‌پوشی و گذشتن از کنار مسائل این‌چنینی، تجاوز به حریم امت و شکستن حرمت علم و عالم است. این را هیچ کسی نخواهد پذیرفت و نباید هم پذیرفته شود».

بیات‌زنجانی در ادامه سخنان خود در این دیدار گفت: «وزارت علوم موظف به برخورد و ریشه‌یابی این قضیه است و باید با قاطعیت با این موضوع برخورد کند».

وی در بخش دیگری از سخنانش اظهار داشت: «با دلی آکنده از درد می‌گویم که با کمال تاسف امروز ریا در جامعه در حال نهادینه شدن است و مع‌الاسف مقدس‌نمایان جای مقدسان حقیقی را گرفته‌اند».

بیات‌زنجانی ادامه داد: «زمانی‌که در کشور، امام زمان(عج) بازیچه شد، و از عباراتی مانند هاله نور و امثال آن برای توجیه اعمال غلط خود استفاده شد، وقتی که دروغ گفتن در میان کسانی که متصدی امور هستند، بسیار ساده و مانند آب خوردن شد همین وضعیت را خواهیم دید».

وی با اعلام هشدار نسبت به این روند در کشور یادآور شد: «این اخطاری است که از مدت‌ها قبل داده‌ام و الآن نیز تاکید می‌کنم، آن روز که در جریان ردصلاحیت‌ها، با آبروی جوانان مومن و زحمت کشیده انقلاب و جنگ آن‌طور برخورد شد و با عناوین مختلف از جمله فساد اخلاقی وامثال آن حیثیت آنان خدشه‌دار شد، باید هم دید که امروز یک فرد، اینگونه به خود اجازه دهد آبروی دانشگاه اسلامی را بازیچه قرار دهد».

این مدرس حوزه علمیه‌قم ضمن ابراز نگرانی از ایجاد بدبینی نسبت به مقدسات گفت:‌ «من نگرانم از اینکه نکند دست‌هایی در این کشور وجود داشته باشد که موظف به تخریب مقدسات دینی و اعتقادی مردم باشد».

وی با طرح این پرسش که "آیا در داستان دانشگاه زنجان وجود این توطئه‌ها برای نشان‌دادن چهره دانشگاه اسلامی به عنوان محیطی ناامن برای نوامیس مردم، دیده نمی‌شود؟" گفت: «من به شما دانشجویان توصیه می‌کنم در این جریان، تقوا را رعایت کنید و از حریم تعهدات اسلامی که مشخص شده، پا را فراتر نگذارید و خداوند انشاالله یاور و یاری‌رسان شما خواهد بود».

Advarnews © Copyright 2005