قطعنامه پایانی نشست سراسری دفتر تحکیم وحدت صادر شد

 

خبرنامه امیرکبیر: دفتر تحکیم وحدت در پایان نشست سراسری حود قطعنامه ای صادر کرد . متن این قطعنامه به شرح زیر است :

 

مقدمه: روزهای ۱۴ و ۱۵ آبان دفتر نشریه نامه شاهد حضور نمایندگان انجمن های اسلامی بیش از ۳۰ دانشگاه سراسر کشور بود که برای نخستین بار در دوران شورای مرکزی جدید اتحادیه گرد هم آمد بودند. این نشست در حالی برگزار شد که سیاست های دولت نهم در محدودسازی و مهار فعالان دانشجویی بیش از پیش ناکارآمدی خود را نشان داده و با وجود استفاده مکرر از ابزارهایی نظیر محرومیت موقت یا دایم از ادامه تحصیل، تبعید از دانشگاه محل تحصیل و جریمه های نقدی سنگین به خاطر فعالیت های دانشجویی، تعلیق فعالیت های تشکل های منتقد دانشجویی و توقیف شماری از نشریات دانشجویی، جنبش دانشجویی همچنان در مسیر پیگیری مطالبات آزادیخواهانه ملت ایران پایدار و استوار مانده است.

 

تحلیلی بر فضای کنونی جنبش دانشجویی

 

انجمن های اسلامی در سال های اخیر با وجود برخوردهای گوناگونی که با آن ها صورت گرفت همچنان به عنوان کانونی برای گردهمایی دانشجویان منتقد و دموکراسی خواه شناخته می شوند و حتی در دانشگاه هایی که به شیوه ای غیرقانونی از ادامه فعالیت های رسمی آن ها جلوگیری شده در قالب های غیررسمی به فعالیت خود ادامه می دهند.

 

در این میان دفتر تحکیم وحدت به عنوان ستاد هماهنگی و سیاستگزاری انجمن های اسلامی با انباشت تجربه این چهار سال راه های مقابله با تهدیدات بیرونی را آموخته است. برگزاری نسبتا منظم جلسات شورای عمومی در ۲ سال اخیر، با وجود ممانعت از برگزاری در دانشگاه، به همراه توجه جمعی به تقویت تشکیلات و نیز افزایش ارتباطات درونی تشکیلات میان انجمن های اسلامی هنگامی که با نوعی بازنگری و نقد راهبردها و سیاست های گذشته همراه شد، موجب گردیده تا شاهد حدی از پختگی و انسجام درونی باشیم که نسبت به شرایط نامساعد محیطی کم نظیر می نماید.

 

تدوین چارچوبی برای رویکرد انتخاباتی دفتر تحکیم وحدت

 

در نشست آبان ماه علاوه بر تمرکز بر مباحث تشکیلاتی، شاهد حضور و سخنرانی ۵ نفر از چهره های سیاسی و روشنفکری بودیم که با توجه به اهمیت انتخابات ریاست جمهوری در سال آینده بیشتر مباحث ارائه شده از سوی سخنرانان معطوف به این رویداد بوده و از زوایای مختلفی به آن نگریستند. با توجه به تحلیل دانشجویان عضو شورای عمومی دفتر تحکیم وحدت از شرایط کشور و طرح پرسش ها و انتقادات کلیدی به دیدگاه های سخنرانان از سوی دانشجویان و همچنین برگزاری جلسات و گفتگوی داخلی دانشجویان، موجب تدوین چارچوبی برای چگونگی فعالیت انجمن های اسلامی و دفتر تحکیم وحدت برای انتخابات آتی شد که  عبارت است از:

 

۱- نه به پیش داوری: متاسفانه گروهی از فعالان سیاسی برخوردی ایدئولوژیک و هویتی با مساله انتخابات می کنند. این گروه از فعالان معمولا بدون در نظر گرفتن تاثیر غیرقابل انکار شرایط زمانی در تصمیم گیری خود، پیشاپیش مشخص می کنند که تحت هر شرایطی باید در انتخابات رفتاری یکسانی بروز داد. گروهی از آن ها معتقدند که در هر شرایطی باید به مشارکت در انتخابات پرداخت و گروهی دیگر تحریم و یا عدم شرکت را برمی گزینند.

 

از نظر ما رویکرد صحیح تصمیم گیری به اقتضای شرایط است و اگر چه می دانیم که انتخابات در ایران در بسیاری از موارد با استانداردهای یک انتخابات آزاد، عادلانه و رقابتی فاصله زیادی دارد، و در حد خود تلاش می کنیم تا این فاصله را مورد اعتراض قرار دهیم، با این حال معتقدیم اگر بتوان از بستر انتخابات و در چارچوب هزینه-فایده گامی موثر به سوی خواسته های خود، که بهبود شرایط زیست مردم، آزادی و عدالت، دموکراسی، حقوق بشر و… است، برداریم می توان در انتخابات شرکت کرد. بدیهی است اگر با شرکت در انتخابات تفاوت معناداری ایجاد نشود و یا آن قدر این تفاوت اندک باشد که در مقایسه با هزینه های تشکیلاتی آن قابل صرف نظر باشد، نباید در انتخابات شرکت نمود.

 

۲- نه به انفعال: اگر چه انتخابات همه دغدغه ما را تشکیل نمی دهد و باید به گونه ای حرکت کنیم که توجه به انتخابات سهمی فراتر از حد معمول نیابد و بر سایر فعالیت های فرهنگی، اجتماعی و صنفی ما سایه نیفکند، با این حال معتقد به مشارکت انتقادی در فرآیند انتخابات هستیم.

 

بدون توجه به تصمیم نهایی در مورد شرکت یا عدم شرکت در انتخابات، که معتقدیم باید به شیوه مشارکتی و از پایین به بالا توسط انجمن ها اتخاذ شود، معتقدیم که در این مرحله می توان از فضای پیش از انتخابات بهره برداری نمود. از نظر ما وظیفه فعالان دانشجویی پرسشگری، نقد و به چالش کشیدن برنامه های ارائه شده از سوی اصلاح طلبان و تحول خواهان است. تا با نشان دادن نقاط ضعف این برنامه ها زمینه ساز بهبود و اعتلای آن ها شویم.

 

۳- نه به التماس: متاسفانه از دیرباز رابطه مردم و حاکمان در این سرزمین به گونه ای معکوس دیده شده و به جای آن که حاکمان یا داوطلبان ورود به حاکمیت خود را در معرض قضاوت مردم قرار داده و سعی کنند دغدغه های آن ها را برای حضور در صحنه و رای دادن به آن ها برطرف کنند، از مردم خواسته می شود تا به دعوت از آن ها بپردازند و دغدغه های آن ها را رفع نمایند!

 

از نظر انجمن های اسلامی دانشجویان چنین مشی و مرامی پذیرفتنی نیست و به آن انتقاد داریم. معتقدیم داوطلبان خود باید در این زمینه تصمیم گیر باشند و در نهایت مردم را برای رای دادن به خود قانع نمایند. ما دعوت از کاندیدایی خاص برای حضور در صحنه انتخابات را با کارویژه یک سازمان دانشجویی در تعارض دیده و هیچ گاه در این برنامه مشارکتی نخواهیم داشت. چرا که حتی در صورت پیروزی کاندیدای مزبور و حضور وی در قدرت، وی فراتر از نقد نشسته و چه بسا که به جای پاسخگویی از زیر بار بسیاری از مسئولیت های خود شانه خالی کند و به جای پاسخگویی، دعوت کننده های خود را مورد ملامت و سرزنش قرار دهد.

 

۴- نه به شخص محوری: بسیاری از مجادلات گروه های مختلف اصلاح طلب و تحول خواه در حال حاضر بر سر افراد بوده و بعضا مشاهده می کنیم که در هنگام مطالبه برنامه با این توجیه که “ما در شرایط پیشامدرن به سر می بریم” از پاسخگویی فرار می کنند. از نظر ما اگر چه شخصیت یک کاندیدای ریاست جمهوری نیز یکی از شاخص های تعیین کننده برای تصمیم گیری در این عرصه است، با این حال نباید به آن بیش از اندازه بها داد و در مقابل به برنامه، نقشه راه، ضمانت اجرایی برنامه ها و نیز کادر مدیران و مشاوران داوطلبان ریاست جمهوری بی توجه بود. از همه گروه های منتقد سیاسی می خواهیم تا به جای تمرکز صرف بر اشخاص به ارائه راهکاری برای عبور از بن بست سیاسی فعلی بپردازند.

 

۵- گفت و گوی انتقادی، آری: بنا به تصویب شورای عمومی دفتر تحکیم وحدت گفت و گوی انتقادی با همه جناح ها و جریان های سیاسی به ویژه گروه های منتقد و دموکراسی خواه باید در دستور کار شورای مرکزی اتحادیه قرار گیرد. فعالان دانشجویی از طریق گفتگو با سایرین تلاش می کنند تا مطالبات و خواسته های خود را به آن ها منتقل نموده و آن ها را با دغدغه ها و ملاحظات دانشجویان آشنا سازند.

 

از نظر ما گفت و گوی انتقادی از جنس مذاکره (رایزنی پشت پرده برای برای کسب امتیاز) و یا مناظره و محاکمه (تلاش برای تخفیف نقش اقتدارگرایان در مشکلات فعلی در افکار عمومی) نیست و همه ما نیازمند تمرین جدی برای آموختن شیوه های صحیح گفت و گو و پرهیز از افتادن به دام مذاکره و محاکمه هستیم.

 

۶- مطالبه محوری آری: به نظر می رسد اگر چه بارها خواسته و مطالبات خود را به شیوه های مختلف به اطلاع عموم مردم و فعالین سیاسی رسانده ایم، با این حال تدوین، گردآوری و بیان نظام مند این مطالبات ضروری است. فعالان دانشجویی در این راه می توانند مطالبات خود را در دو سطح ملی و دانشگاهی بیان نموده و با تعریف شاخص ها و معیارهای گویا به سنجش عملکرد دولت ها و حکومت ها و مقایسه آن با شرایط مطلوب دانشگاهیان دست بزنند. از این طریق می توان روابط فعالان جامعه مدنی با فعالین سیاسی را تنظیم نمود و متناسب با نزدیکی و دوری گروه های سیاسی به خواسته های ایشان، از این گروه ها حمایت یا از آن ها فاصله گرفت.

 

دفتر تحکیم وحدت بار دیگر تاکید می کند در هر مرحله از این راه تصمیمات خود را در فرآیندی مشارکتی و از پایین به بالا اتخاذ کرده و متناسب با تصمیم و  تحلیل انجمن های اسلامی زیرمجموعه خود، شیوه عمل خود را در این زمینه تنظیم خواهد کرد. آن چه در این فضا باید مورد توجه جدی فعالین دانشجویی و نیروهای تحولخواه قرار گیرد این نکته مهم است که مسئله انتخابات ریاست جمهوری و اختلاف سلیقه های احتمالی و همچنین اختلاف آرا، افکار و تحلیل های مختلفِ گروه ها و افراد، آن ها را به ورطه مقابله و رقابت منفی با یکدیگر نکشاند و از دل بحث انتخابات صف آرایی نیروهای دموکراسی خواه در مقابل یکدیگر در نیاید. که اگر چنین شود، انتخابات آتی، در هر شرایطی، نه تنها ما را به اهداف و خواسته های خود نزدیک نمی کند که فعالین دموکراسی خواه را چند گام بزرگ از آرمان های خود دور خواهد ساخت.

 

در پایان لازم است بار دیگر یادآوری نماییم که دانشجویان برخی خطاهای اخلاقی، عدم ایستادگی ها و نگاه ابزاری اصلاح طلبان به خود را فراموش نکرده اند. متعقدیم این نیروها، به عنوان یکی از نیروهای اصلی تاثیرگذار در انتخابات آتی، پیش از هر موضوع دیگری بایستی ضمن تحلیل رفتارها و عملکرد گذشته خود، بر اشتباهات خود اذعان کرده و راهکاری عملی جهت عدم تکرار این مشکلات پیشنهاد کنند. معتقدیم بدون قبول کاستی ها، قصورها و تقصیرها و عذرخواهی از مردم و دانشجویان و تلاش برای اعتمادسازی بر مبنای راهکاری عملی برای حل مشکلات، اعتماد از دست رفته میان اصلاح طلبان و مردم، بار دیگر شکل نمی گیرد و بدون شکل گیری این اعتماد عمومی احتمال تاثیرگذاری این نیروها در هر انتخاباتی غیرممکن به نظر می رسد.

 

در آستانه آذرماه، ماهی که به حق می توان آن را ماه جنبش دانشجویی نامید، یاد می کنیم از شهیدان جنبش دانشجویی قندچی، بزرگ نیا، شریعت رضوی، ابراهیم نژاد، محمدی و… . همچنین لازم است از دانشجویان در بند ابوالفضل جهاندار، سعید درخشندی، صباح نصری، هدایت غزالی، یاسر گلی، امیر لطیفی، روناک صفارزاده، هانا عبدی و… نیز یادی کنیم و آرزو کنیم که این دانشجویان هر چه سریعتر از دام اسارت جسته و به آغوش پر مهر جنبش دانشجویی باز گردند.

 

دفتر تحکیم وحدت

۲۲ آبان ماه ۱۳۸۷