در سوگ عبدالعلی ادیب برومند، رییس هیات رهبری و شورای مرکزی جبهه ملی ایران


هموطنان عزیز،

آگاه شدیم که امروز دوشنبه ۲۳ اسفند ۱۳۹۵ آقای عبدالعلی ادیب برومند رییس هیات رهبری و شورای مرکزی جبهه ملی ایران در ۹۳ سالگی دار فانی را وداع گفته است. جبهه ملی ایران- اروپا این ضایعه را به خانواده برومند، به همه هموندان جبهه ملی ایران و دیگر یاران وی تسلیت می گوید.

عبدالعلی ادیب برومند در بیست و یکم خرداد ۱۳۰۳ در زادگاهش شهر گز استان اصفهان به دنیا آمد. پدرش مصطفی قلی خان برومند از خوانین گز بود، به زبان فرانسه مسلّط و از جمله تجددطلبان عصر بود.

عبدالعلی تا سن ۱۶ سالگی به نثر نویسی اهتمام می‌ورزید ولی از ۱۷ سالگی بیشتر به شعر و شاعری روی آورد و با دلبستگی و علاقه‌ای که به شاعران و اشعار شعرای دوران مشروطه پیدا کرده بود، به سرودن شعر در همین سبکِ نوپا که از جهت موضوع و مطلب دیرینگی نداشت و موضوع آن مسایل روز بود، پرداخت. در جوانی در دانشکده حقوق دانشگاه تهران در رشته حقوق قضایی روی آورد و در طی تحصیل در دانشکده حقوق به مطالعه پیرامون ادبیات فارسی پرداخت.

او پس از حادثه سوم شهریور ماه ۱۳۲۰ و اشغال ایران به وسیله متفقین در جنگ جهانی دوم، به سرودن شعرهای سیاسی و میهنی پرداخت. موضوع این اشعار حمله به اشغال کنندگان ایران و مخالفت با عوامل بیگانه یعنی هواداران شوروی و انگلیس و انتقاد از دیکتاتوری دوران رضا شاه پهلوی و تقویت آزادی‌خواهی و استقلال طلبی و حسّ وطن خواهی در مردم ایران بود که در جراید و مجلات کشور منتشر می‌شد. وی همچنین اشعاری بر ضد غائله آذربایجان و زمزمهُ تجزیه طلبی در آن سامان، حزب دموکرات آذربایجان و حکومت سید جعفر پیشه‌وری سرود.

ادیب برومند از سال ۱۳۲۷ به طور مستقل به عنوان وکیل پایه یک دادگستری مشغول کار شد؛ وی سال‌ها وکیل بانک ملّی ایران بود.

از آبان ماه ۱۳۲۸ که جبهه ملی ایران به رهبری محمد مصدق بنیان‌گذاری شد و نهضت ملی کردن صنعت نفت در سراسر ایران جنب و جوش خاصی پدیدآورده بود، ادیب برومند از هواداران نهضت ملی ایران گردید و با سرودن اشعار میهنی و سیاسی به هم‌گامی با جبهه ملی و این نهضت ضد استعماری پرداخت و با نفوذ سیاسی انگلیس و تحریکات روسیه شوروی مخالفت کرد. پس از کودتای ۲۸ مرداد نیز وی با حکومت کودتا به مبارزه برخاست.

پس از تأسیس نهضت مقاومت ملی ادیب برومند به همراه سایر فعالان حزبی و یا مستقل آن پیوست.

ادیب برومند در سال ۱۳۳۹ جزء بنیان گذاران جبهه ملی دوم بود و تا زمان انحلال آن عضو شورای مرکزی جبهه ملی ایران محسوب می‌گردید. او به سمت منشی اوّل کنگره جبهه ملی در سال ۱۳۴۱ به ریاست الله‌ یار صالح انتخاب شد و به همراه مهندس کاظم حسیبی تنها کسانی بودند که پس از استعفای اعضای شورای مرکزی جبهه ملی دوم از سمت خود استعفا ندادند.

برومند در سال ۱۳۵۶ نیز با شروع فعالیت جبهه ملی چهارم تحت رهبری کریم سنجابی، دوباره در شورای مرکزی جبهه ملی حضور یافت.پس از پیروزی انقلاب ۱۳۵۷، کریم سنجابی، اصغر پارسا، علی اردلان، یوسف جلالی موسوی و ادیب برومند هیئت رهبری جبهه ملی را تشکیل دادند. عبدالعلی برومند در انتخابات دوره اول مجلس (۱۳۵۹) از سوی جبهه ملی ایران ثبت نام کرد. در ۲۵ خرداد ۱۳۶۰، جبهه ملی در اعتراض به قانون قصاص، تظاهرات گسترده‌ای به پا کرد و به دنبال آن، روح‌الله خمینی حکم تکفیر و ارتداد جبهه ملی را صادر کرد و دستگیری و سرکوب شدید اعضای جبهه ملی شروع شد.

در سال ۱۳۷۲ جبهه ملی پنجم با شورای مرکزی متشکل از آقایان علی اردلان، پرویز ورجاوند ، مسعود حجازی و … تأسیس شد. ادیب برومند از سال ۱۳۷۳ ریاست شورا و هیئت رهبری جبهه ملی یران را بر عهده گرفت.

آثار و فعالیت‌های ادبی

ادیب برومند، فعالیت‌های ادبی خود اعم از نثر و نظم را در اواخر دوران دبیرستان شروع کرده و مقالاتش در روزنامه‌های دهه بیست مانند نوبهار (به مدیریت ملک الشعرا بهار)، روزنامه اصفهان و.. منتشر می‌شد. ابتدا تخلص نهال را انتخاب کرد و سپس ادیب اصفهانی و بعد با اشارت استادانی مانند بهار به ادیب تغییر داد. ادیب برومند بیش از شصت سال با قلم و قدم در راهِ سر بلندی ایران و تحقق آزادی و ضدیت با استبداد و استعمار کوشیده و بیشترین قسمت اشعارش میهنی و سیاسی و ملی است که بیشتر آنها در مجموعه اشعارش با نام حاصل هستی به چاپ رسیده‌است. پیش از این نیز مجموعه شعرهایی از وی به نام‌های «ناله‌های وطن»، «پیام آزادی»، «دردآشنا»، «سرود رهایی»، «راز پرواز»، «مثنوی اصفهان» و «روزگار دژم» و پژواک ادب به چاپ رسیده‌است.

تنها مطالب و مقالاتی که با نام جبهه ملی ايران - ارو‌پا درج ميشود، نظرات گردانندگان سايت ميباشد
بازنشر مقالات با ذكر مأخذ آزاد است