«جبهه ملی ششم در شرایط موجود با هیچ گروهی در مقام تضاد نیست» – گفت‌وگوی رادیو زمانه با هرمیداس باوند، عضو هیئت رهبری جبهه ملی ایران


۲۷ آبان ۱۳۹۷ جبهه ملی ایران با انتشار بیانیه‌ای موجودیت «جبهه ملی ششم» را رسماً اعلام کرد. انتشار این بیانیه و بیانیه شماره ۲ جبهه ملی ششم با واکنش‌هایی در فضای سیاسی ایران روبرو شد. گروهی این اعلام موجودیت را به انشعاب در جبهه ملی تفسیر کردند. در مقابل امضاکنندگان بیاینه با اشاره به درگذشت و مهاجرت اکثر اعضا جبهه ملی پنجم، تشکیل و آغاز به کار جبهه ملی ششم را برگزیدن «راهی نو» خوانده‌اند. هرمیداس باوند، عضو هیئت رهبری جبهه ملی ایران، در گفت‌وگو با زمانه به لزوم تغییرات و چرایی تشکیل جبهه ملی ششم می‌پردازد و می‌گوید در دور تازه،‌ جبهه ملی بنا به اقتضاء شرایط با «هیچ گروه دیگری» در تضاد نخواهد بود.

در بیانیه تأسیس جبهه ملی ششم آمده بود: «از زمان همایش رسمی فعالان (پلنوم) جبهه ملی ایران در ۱۳۸۲، که ۳۶ تن اعضای شورای مرکزی جبهه ملی پنجم برگزیده شدند تا کنون ۲۰ تن درگذشته‌اند و ۸ تن مهاجرت یا کناره‌گیری کرده‌اند.»

هرمیداس باوند در گفت‌و‌گوی بالا با زمانه بر همین نکته در بیانیه تأکید و موضوع انشعاب در جبهه ملی ایران را رد می‌کند و بحث‌های به وجود آمده را ناشی از روند قانونی و نوع انتخاب اعضا جبهه ملی ششم می‌داند. به گفته آقای باوند با وجود تلاش چندباره، حکومت اجازه برگزاری نشست رسمی را به این گروه نمی‌دهد.

برخی دیگر از تحلیل‌گران تشکیل جبهه ششم را ناشی از شکاف بین فعالان آن درباره نحوه فعالیت سیاسی پس از اعتراضات دی گذشته و بحث درباره ائتلاف‌ با دیگر گروه‌های اپوزیسیون، از جمله نزدیکان به فرزند شاه پیشین می‌دانند.

به گفته باوند جبهه ملی در دور تازه فعالیت خود «با هیچ گروهی در مقام تضاد نیست» و در شرایط موجود به هیچ‌وجه صحیح نیست گروه‌ها در قبال هم جبهه‌گیری کنند. او ضرورت کنونی ایران را همبستگی گروه‌ها و حفاظت از منافع ملی دانست.

جبهه ملی ایران را سیاستمدارانی همچون محمد مصدق، حسین فاطمی و کریم سنجابی در سال ۱۳۲۸ تأسیس کردند. حامیان دولت مصدق ازجمله حزب ایران، حزب ملت ایران، و حزب مردم ایران از هسته‌های اولیه این گروه در بدو تاسیس بودند.

نخست‌وزیری شاپور بختیار در ماه‌های منتهی به انقلاب ۵۷ و اعتراض جبهه ملی ایران به لایحه قصاص در سال ۱۳۶۰ باعث محدودیت و ممنوعیت قانونی جبهه ملی ایران در حکومت جمهوری اسلامی شد.

محمد مصدق، حسین فاطمی، کریم سنجابی، غلامحسین صدیقی، شاپور بختیار، کاظم حسیبی، مهدی آذر، علی اردلان، اسدالله مبشری، پرویز ورجاوند، عبدالعلی ادیب برومند،حسین شاه‌حسینی، هرمیداس باوند و کورش زعیم از جمله چهره‌های شناخته‌ شده جبهه ملی ایران محسوب می‌شوند.

تنها مطالب و مقالاتی که با نام جبهه ملی ايران - ارو‌پا درج ميشود، نظرات گردانندگان سايت ميباشد
بازنشر مقالات با ذكر مأخذ آزاد است