فعالیت های جبهه ملی ، گذشته از اوضاع و احوال کنونی که با تشتت و چند دستگی بظاهر غیر قابل درمانی !مواجه شده ….
و بیان این واقعیت تلخ را دوستان برامده از تصور تضعیف این قدیمی ترین تشکیلات سیاسی میهنمان ،عنوان مینمایند و……
بشهادت پیش کسوتان این وادی…در اوضاع واحوال « پر اب چشم »فعلی این یادگار ارزنده بازیچه مردانی سالمند هر چند ازاد منش ، میهن دوست و مردم خواه در ضمن هزینه پرداز قرار گرفته است ……. * اما در مجموع، از دیدگاه بسیاری از تحلیلگران و تاریخ نگاران، حضور اثر بخش این سازمان ۷۵ ساله در راستای منافع ملی کشور بوده است
هرچند که در برخی مقاطع، به دلایل مختلف پیامدهایی منفی نیز داشته که در کوتاهمدت به زیان ملت تمام شده …
جنبههای مثبت:
ملیسازی صنعت نفت (۱۳۲۹) یکی از بزرگترین دست اوردهای جبهه وشخص شخیص شادروان دکتر محمد مصدق بود. این حرکت منجر به پایان سلطه انگلیس بر منابع نفت ایران و بازپسگیری کنترل نفت شد. این اقدام، که نماد استقلال اقتصادی کشور بود، تأثیرات مثبتی درتقویت ملیت خواهی و توسعه تفکر خلع ید از استعمار گران در منطقه ..و تقویت هویت ملی و اقتصاد ایران داشت.
مبارزه با دخالتهای خارجی: جبهه ملی همواره با دخالتهای خارجی، به ویژه بریتانیا و آمریکا، مخالف بود و این سیاست باعث شد ایران در مقابل نفوذ بیگانگان و تهدیدات اقتصادی و سیاسی مقاومت کند.
دفاع از دموکراسی: جبهه ملی به ویژه در دوران رهبر خود طرفدار دموکراسی و اصول حقوقی و قانونی بود.
مجموعه وطن دوستان فعال و اگاه به حقوق ملت تلاش کردند تا اختیارات شاه را محدود و حکومتی دموکراتیک و مبتنی بر قانون اساسی برقرار کنند.
جنبههای منفی:
ضعف در اتحاد و انسجام داخلی: یکی از مشکلات جبهه ملی، بویژه در دوران پس از کودتای ۲۸ مرداد، ……. این ناهماهنگیها باعث شد که نتوانند همچون این زمانه با ارائه برنامه وهدایت جامعه سر گردان … به درستی از منافع کشور دفاع کنند.
هرچند جبهه در برابر سلطنت شاه و قدرتهای خارجی ایستاد، اما پس از کودتای ۲۸ مرداد که منجر به سرنگونی مصدق شد، سازمان ما نتوانست بطور مؤثر مقاومت کند و در نتیجه به انفعال کشیده شد. این شکست سیاسی بویژه در کوتاه مدت، آسیبهای زیادی به جنبش دموکراتیک و ضد استعماری وارد کرد.
جبهه در مواجهه و مقایسه با دیگر گروههای سیاسی و اجتماعی ان روزگار نتواست روابط مؤثری که بحث مفصلی میطلبد «انهم به اعتبار تعریف اساسنامه مورد عمل خود …» با تصمیم گیرندگان نیک پندار ملی در سطح جامعه ساکت اما ناظر و نگران اینده ملک و ملت، برقرار کند و در بسیاری از مواقع خود را در برابر فشارهای مختلف داخلی و خارجی تنها میدید.
در مجموع، میتوان گفت که جبهه ملی در پی منافع ملت ایران بود و تلاشهایی مؤثر برای استقلال و دموکراسی انجام داد. اما شرایط تاریخی، نبود انسجام کامل در داخل جنبش، وجود افرادی فرصت طلب و خود محور که هر کسی از ظن خود یار میشود …مداخلات خارجی و……باعث شد که :
نتایج تلاشها یشان به طور کامل در راستای منافع ملت نباشد.
هر چند دستاوردهایی همچون ملیسازی نفت و مبارزه با سلطنت استبدادی شاه، مهم و مثبت در تاریخ معاصر و خاطرات عموما افراد سالمند میهن خواه ، باقی مانده است……
بعبارت دیگر :جبهه ملی ایران که دراواخر دهه ۱۳۲۰ توسط شخصیتهای سیاسی برجسته از جمله دکتر مصدق تأسیس شد….. به عنوان یک حرکت ملی و ضد استبدادی شناخته و با همه نظرات مختلفی که در مورد عملکرد ان وجود دارد……کماکان البته بطور نسبی دلسوز ترین و منزه ترین تشکیلات سیاسی کشورمان بشمار میرود
حامیان جبهه ملی بر این باورند که این تشکیلات خدمات بسیاری به ایران کرده است، از جمله مبارزه با استعمار، به ویژه در خصوص ملی کردن صنعت نفت و تلاش برای تقویت استقلال کشورو معتقدند که جبهه ملی همواره در پی تقویت دموکراسی و مبارزه با فساد و دیکتاتوری بوده است.
منتقدان جبهه به سیاستها به ویژه در مواجهه با کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و تحولات پس از آن ، تا اغفال!و چند گانگی در تحول بس عظیم و نابود کننده همه ارزشها البته غیر قابل جبران ، در همین روزها در سال ۵۷ و…..اعتراض دارند…….
ناگفته نباید گذارد که :
همردیفان و دوستان دانشگاهی و فعالین اجتماعی ان دوران ، با همه تجربه و تصورات …چنین روزگاری را که نسل های بعدی خطای ما را فراموش نمی نمایند ….در تخیلشان نمی گنجید و هر استدلالی را در توجیه حرکت با تلنگری دردناک و تاسف بار به خود ! نا موجه میشمرند …
و در تنگنای قافیه ! با همه سالمندی به امید تحولی بایسته ، البته با حد اقل هزینه بدون تخریب زیر ساختها ، سر مایه های ملی و مهمتر جان عزیز انسانها …. نشسته اند
معترضین انهم فعال اجتماعی – فرهنگی البته صاحب نظر معتقدند که جبهه ملی در شرایط حساس تاریخی، در حفظ قدرت ملی و استقلال کشور موفق عمل نکرده و بعضی دیگر بر این باورند که برخی تصمیمات این سازمان موجب آسیب به روند انقلابهای ملی و دموکراتیک ایران شده است.
در نهایت، پاسخ به این سوال که آیا جبهه ملی “خدمت” کرده یا “قصورنا بخشودنی ! “، به دیدگاه و تحلیل تاریخ نگار یا افراد ، انهم با توجه به اگاهی ها و از ان مهمتر معیارها توام با درجه صداقت و ایران دوستی …..بستگی دارد…..
یقینا همه اهالی این وادی در این باب همراهند که ادامه روال فعلی و روش و منش ها ی شعار گونه و بر باد ده عرق ملی ، حلال مشکلات عدیده نبوده ….ساختار و بنیادی بایسته میطلبد
با تعریفی در فکر« بر انداختن طرحی نو» مناسب زمان و مکان الزاما باید بود
تنها مطالب و مقالاتی که با نام جبهه ملی ايران - اروپا درج ميشود، نظرات گردانندگان سايت ميباشد
بازنشر مقالات با ذكر مأخذ آزاد است
بازنشر مقالات با ذكر مأخذ آزاد است