در چهارم اسفند جاری، ۹ تن از اعضای شورای مرکزی جبهه ملی ایران، با انتشار بیانیه ای از عضویت در جبهه ملی کناره گرفتند. آنها دلیل کناره گیری را به طور خلاصه تداوم “تصمیمگیریهای فردی، نادیده گرفتن اصول تشکیلاتی و عدم امکان اصلاحات درون سازمانی“، ذکر کرده بودند.
در هشتم اسفند جاری، بیانیه ای توضیحی از جانب روابط عمومی جبهه ملی ایران در رابطه با موضوع بالا منتشر شد. آنچه که در این بیانیه،به ویژه در بخش پایانی آن به چشم می خورد نوعی بی اهمیت انگاری از واقعه ای است که روی داده است. از نظر ما خروج چنین عده ای از فرهیختگان از یک سازمان سیاسی، رویداد کم اهمیتی نیست و باید به عنوان زنگ خطری به آن نگریسته شود.
این واقعیت را باید بپذیریم که وجود اختلافها و سلیقه های سیاسی در سازمانی مانند جبهه ملی – که نام آن خود بر تنوع افکار و اندیشه و حتی عملکردها دلالت دارد و باید قابل تأمل و تحمل باشد.
ما با اعتقاد به اصول دموکراسی و حفظ حق بیان و انتقاد، بر این باوریم که خروج نه نفر از اعضای جبهه ملی ایران، همین طور وجود گروهایی دیگری از جبهه ملی مانند “سامان ششم“، “جبهه ملی خراسان“، “جبهه ملی مکران” و غیره، نشان از کاستی های گسترده ای در سازمان دارد که رسیدگی به آن مستلزم شور و مشورت وتبادل نظر در عرصه وسیعتری از کنشگران با در نظرگرفتن اصل شمول به جای رد می باشد.
ما بر این نظریم که هیچ مساله و مشکلی در خانواده بزرگ جبهه ملی نیست که نتوان آنرا با دیالوگ و رایزنی و تفاهم و تعامل حل و فصل کرد. ملی گرایان ایران طیف وسیعی را در کنشگران سیاسی ایران تشکیل می دهند که متاسفانه به علت شرایط امنیتی داخل کشور امکان فعالیت آزاد و رشد و شکوفایی را ندارند. مشکلات مدیریتی نیز مزید بر علت شده و موجب انشعابات نامطلوبی در جبهه ملی گردیده است. این وضعیت انعکاس خود را از سالها پیش در خارج از کشور نیز نشان داده است، که نتیجه آن به وجود آمدن سازمانهای جبهه ملی ایران در خارج از کشور و جبهه ملی ایران– اروپا بوده است.
جبهه ملی ایرن– اروپا سالها کوشیده است تا دو گروه نامبرده، که قبلا تماسی با هم نداشتند – با گذشته وداع کرده و امکانات همکاری و حتی وحدت را بررسی نمایند. جبهه ملی ایران– اروپا خود در این راه پیش قدم شده، چرا که معتقد بوده که وحدت این دو گروه جبهه ملی در خارج می تواند تکانه ای باشد که پژواک آن تمام ملی گرایان و حتی کنشگران و سازمانهای دموکراسی خواه دیگر در اپوزیسیون را به وجد خواهد آورد. تلاشهای ما بی نتیجه نبوده و اکنون نزدیک به دو سال است که این دو بیانیه های مشترک منتشر و در فعالیتهای مختلف با سازمانها دیگر موضع سیاسی واحدی را اتخاذ می نمایند. ما بنا داریم به این رویکرد ادامه بدهیم.
نظر به اینکه جبهه ملی متعلق به همه ایرانیان است و عملکرد آن بر سرنوشت همه ایرانیان می تواند تاثیر گذار باشد، لازم می بینیم در عرصه ای وسیعتر برای خروج از پراکندگی و گردآوری گروههای مختلف جبهه ملی چاره اندیشی شود. نسل جوان ایران از مدعیان رهبری سیاسی انتظار مدیریتی متناسب با یک جامعه بالغ و بالنده مانند جامعه ایران را دارد که حماسه هایی زن، زندگی آزادی را می آفریند.
از نظر ما ضروری است که همه طرفها در محیطی سازنده با تعامل و تفاهم و عزم رسیدن به راه حلهای مناسب و منطقی تلاش ورزند، چرا که نوبتهای بزرگی در گرو عملکرد جبهه ملی و مدیریت بهینه آنست.
پاینده ایران،
جبهه ملی ایران– اوپا
دهم اسفند ۱۴۰۳ برابر با ۲۸ فوریه ۲۰۲۵
*) جبهه ملی ایران- سامان پنجم